Právě vysíláme

Závod ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně se ruší

15. února 2024 16:42
Závod ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně se ruší

Tradiční závod Světového poháru ve freestyle snowboardingu, Audi Snowjam 2024, který se měl konat v polovině března ve Skiareálu Špindlerův Mlýn, je z důvodu nepříznivých sněhových podmínek zrušen.

„Po dohodě Svazu lyžařů ČRMezinárodní lyžařskou a snowboardovou federací a Skiareálem Špindlerův Mlýn jsme bohužel museli udělat zásadní rozhodnutí a letošní ročník závodu vzhledem k aktuálním sněhovým podmínkám zrušit. Přes maximální podporu skiareálu a slibný začátek sezóny jsme za poslední dva týdny přišli o více než polovinu sněhu určeného pro výstavbu trati. Z toho, co nám zbylo, není možné postavit trať, která by splňovala bezpečnostní a kvalitativní parametry nutné pro závod Světového poháru. Vzhledem k tomu, že předpověď na následující týdny neukazuje teploty potřebné k další výrobě sněhu, je zrušení akce nepříjemným, ale pragmatickým rozhodnutím. Velmi nás to mrzí zejména kvůli závodníkům a také fanouškům snowboardingu, kteří se na Snowjam těšili,“ popisuje situaci šéf organizačního výboru Martin Černík.

Světový pohár v disciplíně slopestyle se měl ve Špindlerově Mlýně, kam se vrací pravidelně, uskutečnit znovu po dvou letech. Od úterý 12. března měly probíhat první oficiální tréninky v areálu, závodit se pak mělo v pátek 15. 3. nejprve v kvalifikaci a v sobotu 16. 3. pak ve finále. Celá akce pak měla vyvrcholit večerní exhibicí na velkém skoku Snickers Best Trick.


„Toto rozhodnutí přichází v nejzazším termínu pro to, abychom dokázali maximálně eliminovat ztráty spojené se zrušením dlouho plánovaného závodu Světového poháru včetně chystaného doprovodného programu a zároveň dali v této komplikované sezóně prostor FIS pro jednání s alternativním pořadatelem,“
uvedl generální sekretář Svazu lyžařů ČR Jan Šindelář. „Věříme, že k nám v nadcházejících sezonách bude počasí přívětivější, fanouškům budeme moci nabídnout další mimořádné zážitky z elitních lyžařských a snowboardových závodů a znovu potvrdíme, že jako Česká republika dokážeme dlouhodobě a pravidelně hostit sportovní akce, které velmi pozitivně hodnotí sami závodníci, zahraniční týmy, Mezinárodní lyžařská a snowboardová federace i široká veřejnost,“ dodal.

Audi Snowjam založil bývalý snowboardový profesionál a olympionik Martin Černík v roce 2006. Za téměř dvě dekády své existence se závod pevně zakořenil nejen v kalendáři závodů Světového poháru FIS, ale i v kalendářích domácích příznivců snowboardingu.

Články, které by tě mohly zajímat