Právě vysíláme

Dílo legendárního streetového umělce BANKSYHO se vydražilo za 1,4 milony dolarů. A následně se ke zdešení všech samo skartovalo

9. října 2018 12:05
Dílo legendárního streetového umělce BANKSYHO se vydražilo za 1,4 milony dolarů. A následně se ke zdešení všech samo skartovalo

I když nikdo neví, kdo přesně je, jeho jméno je jedním z nejskloňovanějších na poli moderního umění. Banksy je prostě pojem. Díky kombinaci sofistikovaného umění, jež je přesnou kritikou dnešní společnosti, a chytrých vtipků, kterými si dobírá veřejnost, se Banksy stal jedním z nejuznávanějších světových umělců dneška.

Na jeho profilu na Wikipedii si přečtete, že Banksy je street art umělec, politický aktivista, vandal a filmový režisér. Kolují spekulace, že by mohl být členem skupiny Massive Attack, jelikož jeho kresby se ve vzácné shodě objevují na místech, kde kapela vystupuje. Ale samozřejmě, může jít jen o jejich skalního fandu.

Nedávno se při slavné Sotheby´s aukci prodala jedna z Banksyho grafik za neskutečné 1,4 miliony dolarů. V okamžiku, kdy byla kresba přiklepnuta vítěznému kupujícímu, spustil se však nečekaně alarm a ke zděšení všech přihlížejících začal rám obrazu plátno skartovávat.

Jednalo se o jedno z nejznámějších Banksyho děl, dívku s červeným balonkem, přičemž zabudované zařízení rozkrájelo na kousky pouze dívku, červený balonek zůstal nedotčen.

Foto, které přesně zachycuje šok přítomných, vypostoval na svém instagramovém účtu sám umělec s trefným komentářem: Going, going, gone, v překladu něco jako: Jede, jede a je pryč.

Člověk by si řekl, že nový majitel obrazu asi nebyl moc nadšen. Díky pozornosti světových médií, kterou událost přitáhla, se ovšem okamžitě objevily spekulace, že grafika, i když napůl skartovaná, několika násobně zvýšila svoji hodnotu.

Další známá Banksyho díla si prohlédněte v naší galerii.

Zdroj: Instagram

Galerie, která vás dostane do zenu

Články, které by tě mohly zajímat