Právě vysíláme

FACEBOOK představil dlouho utajovanou globální kryptoměnu. Budeme s ní moct platit i my?

19. června 2019 12:10
FACEBOOK představil dlouho utajovanou globální kryptoměnu. Budeme s ní moct platit i my?

Nová měna se jmenuje Libra a její hlavní výhoda oproti Bitcoinu by měla být její stabilita a nízká inflace. S kryptoměnami Libru spojuje důležitý aspekt a tím je blockchain.

Pokud nepatříte mezi odborníky na kryptoměny, pak vězte, že blockchain je v informatice speciální druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů a zároveň je chrání proti vnějším i vnitřním neoprávněním zásahům.

To znamená, že transakce s Librou budou bezpečné a platební podvody s novou měnou budou téměř nemožné. Libra nebude vázána na žádnou určitou měnu nebo stát. Facebook je prý pouze jednou z mnoha desítek světových firem, která bude platební transakce Librou podporovat. Novou měnu bude spravovat nezisková Libra Association se sídle v Ženěvě a Facebook chce být výhledově pouze jedním ze zakládajících členů.

Proč?

Důvody, které facebookové vývojáře vedly k vytvoření Libry, spočívají podle oficiálního vyjádření společnosti hlavně ve snaze zprostředkovat dostupný finanční nástroj lidem, kteří stojí mimo běžné bankovnictví. Týká se to hlavně obyvatel rozvojových zemí, kterých je na světě dle dostupných zdrojů zhruba 1,7 miliardy.

Jednoduché finanční operace jako převody peněz a bezhotovostní online platby ale samozřejmě nabídne i lidem ve vyspělých zemích, kterým tak umožní ušetřit na bankovních poplatcích.

Odhaduje se, že hodnota jedné Libry bude v den jejího uvedení kolem jednoho amerického dolaru (cca 22 korun) a vzhledem k tomu, že její hlavní snahou je stabilita, očekává se, že tuto hodnotu by si měla dlouhodobě udržet.

Zdroj: techcrunch.com

Články, které by tě mohly zajímat