Právě vysíláme

Jak vnímají psi svoje majitele? Nový výzkum inspiroval zajímavou teorii!

20. března 2019 18:00
Jak vnímají psi svoje majitele? Nový výzkum inspiroval zajímavou teorii!

Ve Spojených státech vyšel výzkum o chování psů a o lidském vlivu na něm. Říká se, že pes je náš nejbližší kamarád, ale budete se divit až poznáte, jak veliký vliv máme na psí chování a na jejich vývin.

O čem skutečně přemýšlí?

Pes a člověk. Tahle dokonalá souhra funguje už tak dlouho, že bez život bez ní nepřichází vůbec v úvahu. Nicméně, navzdory naší dlouholeté posedlosti se psy o nich víme překvapivě málo. Právě tohle se pokoušeli změnit američtí psychologové, když spustili výzkum nazvaný The Dog Project. Série testů zkoumala vliv lidí na psí chování a jak psi vnímají svět kolem nich. Neuvěříte tomu, co projekt odhalil!

Zajímavé výsledky

The Dog Project je výzkum vedený Američanem Gregory Bernsem. Když se Berns ujal projektu, chtěl odhalit jak psi vnímají lidi. Dal proto patnácti psům čuchnout k jednotlivým kusům hmoty, které nesly vůni svého majitele. Berns poté zkoumal psí mozky pomocí senzorů. Američan našel, že psi nás mají stejně rádi jako my je, alespoň podle chemických signálů v mozku. Navíc, dodal Berns, vytváří psům pocit osamocení velmi podobné problémy jako nám.

Berns tak současně navázal na studii z roku 2011, kdy psycholožky Therese Rehnová a Linda Keelingová analyzovaly psí pojem času. Rehnová a Keelingová tehdy usoudily, že psi dokáží poznat rozdíl mezi půl hodinou a dvěma hodinami. Delší časové úseky, než jsou dvě hodiny, už psi rozeznávají hůř.

Zdroj: Cuteness.com, Psychology Today

FOTKY PRO OTRLÉ: Pohozený v trávě, uplakaný, hladový a hlavně strašně nemocný

Články, které by tě mohly zajímat