Právě vysíláme

Je sport tvým koníčkem? Tak co zkusit tyhle nevšední

11. listopadu 2015 20:45
Je sport tvým koníčkem? Tak co zkusit tyhle nevšední

Fotbal, tenis, atletika – tyhle sporty si zkusil skoro každý. Buď ale originální a vyzkoušej něco výjimečného.

Nestyď se mít svůj styl a mít známku jedinečnosti. Třeba tím, jaký nevšední sport děláš…

Ping-pong hlavou

Headis, křížence fotbalu a stolního tenisu, vymyslel a dal si před více jak 5 roky patentovat německý učitel tělocviku Rene Wagner. Princip spočívá v hraní speciálně vyrobeným gumovým míčem o průměru cca 18 cm na pingpongovém stole hlavou přes kovovou „síťku“. Počítání se také hodně přibližuje ping-pongu. My Češi jistě najdeme i podobnost v nohejbalu.

Kanoepolo

Klasické vodní pólo nepatří mezi právě rozšířené sporty, přesto se dlouhodobě řadí mezi olympijské sporty. Jeho mladší odnož se jmenuje kanoepolo, méně často se setkáš i s označením kajakpolo. Jde o kolektivní míčovou hru, která více než vodní pólo připomíná basketbal. Základním principem hry dvou pětičlenných týmů totiž je nastřílet soupeři co nejvíc košů zavěšených nad vodou. Kanoepolo je oficiální disciplínou a spadá pod kanoistiku.

Podvodní hokej

Podvodní hokej vznikl v Rakousku a je stále populárnější mezi freedivery a vyznavači extrémních sportů. Hraje se výhradně v zimě, když zamrznou vodní plochy. Vyřízne se díra v ledu, kterou se hráči v neoprenech dostanou pod hladinu. Ze spodní strany ledové krusty se vytyčí hřiště 6 x 8 metrů a týmy jdou vzhůru nohama do boje třikrát 10 minut. Nádechy jsou povoleny každých 30 sekund, přestávky jsou desetiminutové. Ovšem pozor! Je potřeba nezaměňovat s podvodním hokejem provozovaným v krytém bazénu. To je „soft“ verze, v níž se hraje s kilogramovým pukem, který se posouvá po bazénovém dně.

Basketbal na oslech

Basketbal na oslech je variací na klasickou košíkovou. Hra vznikla už v roce 1930 na zahnání nudy farmářů na americkém Středozápadě. Dva čtyřčlenné týmy (v normálním basketu je hráčů pět) za jízdy na zvířatech střílí na koš. Podle pravidel smí osel nést max. 68 kg vážícího hráče, ale protože se toto pravidlo často nedodržovalo, tak je tento sport terčem kritiky mezinárodní organizace na ochranu práv zvířat PETA. Během posledních let byl basketbal na oslech zakázán např. v Portlandu, Ohiu, Indianě či Oregonu, naopak rozkvétá v Iowě.

Tak na který z netradičních sportů se vrhneš?

Články, které by tě mohly zajímat