Právě vysíláme

KIM KARDASHIAN: „Miluju manipulovat lidmi a brát za to peníze.“ Falešné video bere dech svou opravdovostí

13. června 2019 15:10
KIM KARDASHIAN: „Miluju manipulovat lidmi a brát za to peníze.“ Falešné video bere dech svou opravdovostí

Znáte pojem „deepfake“ video? Tímto slovním spojením se označují počítačově upravená videa, která vypadají nadmíru opravdově. Lidé v nich hýbou rty a gestikulují tak, že byste přísahali, že dané věty skutečně řekli. Opak je ovšem pravdou.

Skupina kolem britských umělců Billa Posterse a Daniela Howea v těchto dnech opět rozpoutala vášnivou diskuzi kolem „fake“ (nepravdivého) obsahu na sociálních sítích. Bill Poster vypostoval na svém instagramovém profilu video Marka Zuckerberga, který se zde nechápajícímu divákovi svěřuje s tím, že „jeden muž vlastnící údaje milionů lidí, muž který zná jejich tajemství a životy, kontroluje budoucnost.“

Zuckerberg samozřejmě nic takového neřekl. Za videonahrávkou stojí technologie VDR a reklamní agentura Canny AI, která se tak snaží upozornit na problém úmyslných dezinformací, které jsou veřejnosti v dnešní době podávany a prezentovány jako skutečné.

Nyní se čeká, jak se k případu postaví Facebook a zda nahrávku smaže, či nikoli. V případě pozměněného videa americké političky Nancy Pelosi, které měli na svědomí její političtí protivníci, to neudělal, i když třeba YouTube dehonestující video smazal. To, jak se Facebook zachová v případě videa se samotným Zuckerbergem, může být považováno za precedens v budoucích případech pozměněných nahrávek.

Podobně si Bill Poster a Daniel Howe pohráli třeba s Kim Kardashin, která ve svém deepfake videu zase mluví o tom, jak miluje manipulovat lidmi na sociálních sítích a jaké neskutečné bohatství jí to přineslo. Podívejte se nahrávku níže. Řekli byste, že je to „fake“?

Zdroj: Instagram, Waschinton Post

Články, které by tě mohly zajímat