Právě vysíláme

Módní magazín VOGUE pod palbou kritiky! Afroameričany má fotit fotograf tmavé pleti, hlásají fanoušci

16. července 2020 13:10
Módní magazín VOGUE pod palbou kritiky! Afroameričany má fotit fotograf tmavé pleti, hlásají fanoušci

Nejznámější módní časopis Vogue čelí kritice kvůli srpnovému číslu, na jehož obálce je gymnastka Simone Biles. Kritikům vadí nasvícení fotografií, a že za fotkami stojí světoznámá fotografka Annie Leibovitz, ne fotograf tmavé pleti.

Téměř okamžitě po zveřejnění titulní strany časopisu se spustila vlna kritiky na Twitteru. Lidé kritizují vlivný módní magazín za to, že fotografie gymnastky Simone Biles nepořídil fotograf tmavé pleti. Světoznámá fotografka Annie Leibovitz dle diskutujících fotky špatně nasvítila, protože jako běloška nedokáže správně pracovat s tmavou pletí.

„Jak může někdo pracovat desítky let jako profesionální fotograf a přesto být tak špatný ve svícení a focení tmavé pleti, to je pro mě nepochopitelné,“ napsala kritička na Twitteru.

Mezi kritiky nejsou jen běžní uživatelé Twitteru, ale také profesionálové, jako například Morrigan McCarthy, foto-editorka New York Times, nebo Polly Irungu, zakladatelka hnutí Black Women Photographers (Černé ženské fotografky).

„Poté, co se objevilo spoustu černošských talentů s #VogueChallenge, nemohl Vogue najmout černého fotografa, aby nafotil obálku se Simone Biles?“ ptá se na svém Twitteru Irungu.

Uživatelé Twitteru se shodli, že focení Simone bylo pro časopis velkou příležitostí předvést fotografa tmavé barvy pleti.

Vogue poprvé najal černošského fotografa na titulní fotografii v roce 2018. Přesněji byla to zpěvačka Beyoncé, která najala 23letého Tylera Mitchella, aby ji vyfotografoval na titulní stranu Vogue, což z něj učinilo prvního afroamerického fotografa ve 125leté historii ikonického módního magazínu.

Před objektivem světoznámé fotografky Annie Leibovitz stál například herec Brad Pitt, zpěvačka Lady Gaga, britská královna Alžběta II. a rodina bývalého prezidenta USA Baracka Obamy.

 

Zdroj: Vogue, Twitter, Vanity Fair, iDnes

Články, které by tě mohly zajímat