Právě vysíláme

Nejstarší Ital odpromoval v 96 letech! „Splnil jsem si sen“

5. srpna 2020 11:10
Nejstarší Ital odpromoval v 96 letech! „Splnil jsem si sen“

Giuseppe Paterno vyrůstal na Sicílii ve 30 letech minulého století a už jako malý si umínil, že dosáhne univerzitního vzdělání. Jenže chudoba, válka a nutnost finančně podporovat rodinu tento jeho cíl poněkud pozdržela.

Giuseppe se ovšem nevzdal a letos svého snu konečně dosáhl. Spolu s tím se stal i nejstarším italským absolventem vysoké školy. Je mu totiž rovných 96 let.

„Konečně jsem si splnil sen,“ uvedl bývalý pracovník na železnici a veterán druhé světové války. Na University Of Palermo obdržel diplom z filozofie.

„Vysokoškolské vzdělání bylo vždy mým největším přáním, ale moje rodina si ho nemohla dovolit. Bylo nás hodně a byli jsme velmi chudí.“ Paterno je nejstarším ze sedmi sourozenců a již jako malý začal pracovat v pivovaru, kde pomáhal svému otci. V roce 1943, když Spojenci přistáli na Sicílii, pracoval jako telegrafista italské armády.

Pak přišla rodina – manželka a děti – a Paterno věděl, že i když by se hrozně rád vrhl na studia, musí hlavně uživit svoji rodinu. Ve 31 letech začal docházet na večerní kurzy a udělal si maturitu. „Přes den jsem pracoval, večer jsem chodil do školy a v noci jsem studoval,“ řekl.

Když přišla pandemie koronaviru, Paternovi zbývalo posledních několik zkoušek. Muž si je ale odmítl přesunout na podzim.

Jeho sen se splnil minulý pátek, když odpromoval jako nejlepší ze své třídy. „Tohle je jeden z nejšťastnějších dnů mého života,“ řekl Paterno. „Mrzí mě jen, že to nemůže vidět moje žena. Zemřela před 14 lety.“

Zdroj: www.theguardian.com

Články, které by tě mohly zajímat