Právě vysíláme

Nová panenka Barbie je inspirovaná vědkyní, která vyvíjela vakcínu proti koronaviru

5. srpna 2021 13:10
Nová panenka Barbie je inspirovaná vědkyní, která vyvíjela vakcínu proti koronaviru

Je rok 2021 a panenky Barbie už nejsou jen hubené s blonďatými vlasy. Společnost Mattel chce jít s dobu a podporovat i jiný druh krásy. Nyní do své kolekce panenek zařadil i Barbie – vědkyni, kterou navrhl podle profesorky, co vyvíjela vakcínu proti koronaviru.

Dnešní společnost už chápe, že ideál krásy neexistuje a ani panenky Barbie nemusí být jen dokonalé. Mattel proto už delší dobu vyrábí panenky, které jsou svým vzhledem nějak specifické. V kolekci panenek pak najdeme tedy korpulentní Barbie, Barbie na vozíčku či Barbie s tmavou barvou pleti. 

Nyní se Mattel rozhodl zhotovit další panenku, která má podporovat ženy a vyrobil Barbie podle vědkyně Sarah Bilbert. Právě ta se totiž zasloužila o vývoj vakcíny na Covid – 19 na univerzitě v Oxfordu. V minulosti se pak například podílela i na vývoji vakcíny proti malárii a za svou práci byla odměněna titulem Dáma od britské královny Alžběty II.

 

Vakcinoložka se nejprve nápadu vyrobit panenku přesně podle jejího vzhledu dost divila a něco takového by ji opravdu nenapadlo. Nakonec však na nabídku kývla a bere to jako skvělý způsob, jak malým holčičkám představit svět vědy. „Mé velké přání je, aby tato panenka ukázala dětem, že jsou na světě různé kariéry, o kterých ani nemusí vědět, a mohou se jim věnovat. Jako např. vakcinoložka, jako jsem já,“ řekla webu BBC. V kolekci panenek – vědkyň se pak objeví i Barbie zhotovená podle zdravotní sestry na pohotovosti v New Yorku Amy O’Sullivan, která ošetřovala tamního prvního pacienta s Covidem – 19 nebo lékařka Audrey Cruz z Las Vegas.

 

Články, které by tě mohly zajímat