Právě vysíláme

Olympionici představili nástupovou kolekci pro Tokio, budou reprezentovat českou tradiční kulturu

24. června 2021 12:10
Olympionici představili nástupovou kolekci pro Tokio, budou reprezentovat českou tradiční kulturu

Olympijské hry odstartují již 23. července slavnostním ceremoniálem, na kterém se olympionici prezentují speciální kolekcí oblečení. Tu českou si vzala na starosti módní návrhářka Zuzana Osako, která vsadila na tradiční tuzemskou kulturu.

Čeští olympionici se na HráchTokiu představí ve speciálních krojích, které byly každému z nich ušity na míru. Jsou tvořeny tradiční technikou modrotisku a mají spojující prvek v barvách české trikolory a dva praktické doplňky – tašku a vějíř.

„Modrotisk podle několika zdrojů přišel do České republikyJaponska a je tam stále oblíbenou barvířskou technikou,“ uvedla Osako jeden z důvodů, proč si modrotisk vybrala. Pro kolekci ho vyrobili v rodinné dílně u Danzingerů mistři, kteří za svou práci obdrželi titul Nositele tradic lidového řemesla.

A jelikož se olympijské hry budou konat v Tokiu, rozhodla se Osako inspirovat kolekcí z roku 1964, která stejně jako ta letošní obsahovala modré horní části oblečení a bílé spodní. „Kolekcí jsem chtěla reflektovat krásu siluety našich krojů, výrazný rozdíl mezi postavou ženy a muže,“ dodala.

Nástupovou kolekci Osako připravovala v úzké spolupráci se sportovci. Jejím cílem bylo, aby se v ní cítili pohodlně i ve vysokých teplotách. Místo saka tak muži oblečou na bílou košili s dlouhým rukávem vestu. „Je to historicky poprvé, co nepůjdeme v saku, ale jsem přesvědčen, že se kolekce bude opět líbit,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

A míru jsou pak ušité také boty. Osako chtěla předejít jakýmkoliv otlakům, proto je nechala ušít z jemné celoperforované kůže. „Chodidlo je dobře podepřené, celá bota je měkká a během dvaceti minut svůj tvar přizpůsobí chodidlu,“ prozradila.

Články, které by tě mohly zajímat