Právě vysíláme

Petr Arenberger rezignuje, nahradí ho ex-ministr Adam Vojtěch

25. května 2021 10:34
Petr Arenberger rezignuje, nahradí ho ex-ministr Adam Vojtěch

Petr Arenberger po necelých dvou měsících končí jako ministr zdravotnictví. Nahradit ho má Adam Vojtěch, který na stejnou pozici rezignoval v září minulého roku. Tehdy byl jeho nástupcem jmenován Roman Prymula.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger rezignuje na svou funkci. „Celá rodina je pod tlakem, to je hlavní důvod,“ uvedl Andrej Babiš, podle kterého Arenberger podcenil, že na úrovni ministra musí být majetková přiznání přísnější.

„Včera jsem s ním mluvil a dnes ráno mi potvrdil svoji rezignaci,“ uvedl Babiš s tím, že výměnu zatím nekonzultoval s prezidentem Milošem Zemanem. „Předpokládám, že nebude mít žádné výhrady,“ uvedl. V polovině května Zeman řekl, že by proti Arenbergerovu odchodu z funkce neměl námitky.

S Vojtěchem, který post ministra zdravotnictví opustil loni v září s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo, hovořil Babiš o možném návratu do vlády minulý týden. Dnes ho zatím o dalším vývoji neinformoval. „Já bych mu přece jen zatelefonoval,“ uvedl premiér na dotaz, zda za Arenbergera má náhradu a kdo to je. O pár vteřin později doplnil, že to může říct a že doufá, že Vojtěch bude ministerstvo řídit do demise vlády, tedy konce kabinetu očekávaného v souvislosti s říjnovými volbami.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat