Právě vysíláme

Ruské modelky se bouří. Vzteky ničí značkové kabelky za statisíce

8. dubna 2022 14:17
Ruské modelky se bouří. Vzteky ničí značkové kabelky za statisíce

Zatímco francouzská luxusní značka Chanel omezuje prodej do Ruska, ruští influenceři si „účty“ se značkou vyřizují na sociálních sítích, doslova berou nůžky na jejich kabelky.

Módní dům Chanel v březnu uzavřel obchody v Rusku, aby vyhověl sankcím Evropské unie, které zakazují prodej luxusního zboží do Ruska za cenu vyšší než 327 dolarů (cca 7 300 korun). Za tuto částku u Chanelu nekoupíte téměř nic, kabelky vyjdou na tisíce.

Ruští influenceři a socialisté, kteří tvrdí, že jde o akt rusofobie, značku bojkotují a zveřejňují na instagramu videa, na kterých ničí tašky Chanel. Několik ruských influencerů a socialistů tvrdí, že jim bylo zakázáno nakupovat produkty Chanel a bylo jim řečeno, že zásadou značky je neprodávat zboží zákazníkům, kteří by měli v úmyslu odvést produkty do Ruska.

„Pokud Chanel nerespektuje své klienty, proč musíme respektovat Chanel?“ ptala se ruská modelka Victoria Bonya ve videu na instagramu, než vzala nůžky a přestřihla černou prošívanou kabelku Chanel na dvě části. Podobnými videi ruské influencerky zahltili Instagram.

Anna Kalašnikovová, zveřejnila na instagramu příspěvek, v němž obvinila Chanel z „rusofobie v akci“. Uvedla, že si nemohla koupit pár náušnic a tašku v outletu Chanel v Dubaji. „Protože často jezdím do Dubaje na Fashion Week, manažeři Chanel mě poznali, oslovili mě a řekli: „Víme, že jste v Rusku celebrita, víme, že tam budete vozit své nákupy, z toho důvodu vám nemůžeme prodat naši značku,““ uvedla Kalašnikovová ve svém příspěvku.

Řekla, že tato zkušenost jí připomněla, jak podle níCoco Chanel nebyla jen milenkou nacisty“, ale byla fašistickou agentkou. „Činy jejího odkazu, její značka vás nutí přemýšlet o biografii Coco Chanel. Podpora fašismu a rusofobie je tak nízká,“ řekla Kalašnikovová.

Ruská interiérová designérka a influencerka Liza Litvinová zveřejnila na instagramu příběh popisující podobnou zkušenost. Uvedla, že musela v prodejně Chanel v Dubaji podepsat dokument, ve kterém prohlašuje, že nežije v Rusku a tašku nebude nosit na ruské půdě.

Zástupce společnosti Chanel uvedl, že značka dodržuje „všechny zákony“, které se vztahují na její provoz a zaměstnance, včetně obchodních sankcí. „To je důvod, proč jsme zavedli proces, ve kterém žádáme klienty, u kterých neznáme bydliště, aby potvrdili, že položky, které nakupují, nebudou odvezeny do Ruska,“ pokračoval zástupce společnosti a dodal: „Uvědomujeme si, že tento proces způsobil u některých našich klientů zklamání. V současné době pracujeme na zlepšení tohoto přístupu a omlouváme se za jakékoli nedorozumění, které to mohlo způsobit, protože vítáme všechny naše klienty bez ohledu na to, odkud přijdou.“

Články, které by tě mohly zajímat