Právě vysíláme

Školy bez chytrých telefonů: Zlý sen, nebo krutá realita?

9. června 2018 12:10
Školy bez chytrých telefonů: Zlý sen, nebo krutá realita?

Chytré telefony se staly součástí našeho života víc, než bychom si v minulosti mohli představit. Mladí jsou na ně téměř závislí a dospělí pomalu také. Jenže ne všude bude tento vývoj pokračovat. Ve Francii schválili zákon, který dětem do 15 let kompletně zakazuje použití chytrých mobilů ve školách.

Schválení tohoto zákona byl veliký bonus, hlavně pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten tak splnil předvolební slib, ale vyvolal tím rozsáhlou debatu o užití chytrých telefonů po celé Francii. Proti Macronovi se postavil ministr školství Jean-Michel Blanquer. Blanquer tvrdí, že zákaz může ohrozit bezpečnost dětí.

ČTĚTE TAKÉ: PATRIK vzpomíná na svůj první mobilní telefon

Debata o zákazu chytrých mobilů zasáhla i Irsko a Velkou Británii. Zastánci zákonu uvádí, že se jedná o ochranu dětí před „kyberšikanou“ a před negativními vlivy, které mají chytré telefony na naše chování. Zatím se debata nepřesunula do České republiky. U nás se zdá, že Ministerstvo školství naopak podporuje vzdělání skrz technické prostředky a podobný zákon neprosadí. Nicméně, francouzský přístup k chytrým telefonům opět vyvolává debatu o tom, jak své děti připravujeme na vliv mobilů v každodenním životě.

Co si o zákonu myslíte vy? Podpořili byste jeho zavedení v České republice? Napište nám do komentářů!

Zdroj: Reuters.com, The Guardian.com

Kolik stojí iPhone v Dánsku, USA a u nás? Jsou to naprosto rozdílné ceny!

Články, které by tě mohly zajímat