Právě vysíláme

Svátek pro „jablíčkáře“: Apple představil iPhone 14. Kolik bude stát peněz?

8. září 2022 12:19
Svátek pro „jablíčkáře“: Apple představil iPhone 14. Kolik bude stát peněz?

Americká technologická společnost Apple představila řadu nových modelů telefonů iPhone 14 a trojici nových hodinek Apple Watch. Nové telefony jsou schopné rozpoznat náraz a v případě nouze odeslat tísňovou zprávu přes satelit. Nové telefony budou k dispozici od poloviny září.

Cena přístroje iPhone 14 bude začínat na 799 USD (19 650 Kč). U verze iPhone 14 Plus pak bude počáteční cena 899 USD (22 100 Kč). Oba modely bude možné začít objednávat od 9. září. Standardní iPhone 14 se začne dodávat od 16. září a verze Plus 7. října. Cena modelu iPhone 14 Pro začíná na 999 USD (24 600 Kč) a verze Pro Max stojí 1099 (27 000). K dostání budou od 16. září.

Nové přístroje prověří schopnost společnosti Apple oslovit relativně bohatou zákaznickou základnu, která sice i přes rostoucí inflaci stále utrácí, ale není imunní vůči oslabující ekonomice. Analytici upozorňují, že ceny nových přístrojů se proti loňskému roku z velké části nezměnily.

Apple uvedl, že vytvořil systém, který bude spolupracovat se záchranáři při mimořádných událostech v odlehlých oblastech. V některých situacích, pokud nebudou mít jiné připojení, budou moci uživatelé využít jeho aplikaci FindMy ke sdílení své polohy prostřednictvím satelitu. Satelitním operátorem pro službu bude firma Globalstar. Na podobných funkcích pracují i další společnosti. Zakladatel firmy SpaceX Elon Musk minulý měsíc uvedl, že spolupracuje se společností T-Mobile na využití svých satelitů Starlink k přímému připojení telefonů k internetu, upozornila agentura Bloomberg.

 

Standardní modely iPhone 14 vypadají podobně jako loňský iPhone 13. Firma pouze upustila od verze mini a přidala model s větší obrazovkou. Většina vylepšení se týká vyšší řady Pro. Ta má vylepšený fotoaparát, obrazovku, která je schopna zůstat stále zapnutá v režimu nízké spotřeby, a rychlejší nový procesor A16.

Mezi novými hodinkami je model Watch Ultra zaměřený na extrémní sporty a potápění. Má větší baterii, aby vydržel i při akcích jako je triatlon, lepší vodotěsnost a teplotní odolnost i lepší sledování GPS při sportovních aktivitách. Ovládací prvky jsou navržené tak, aby se daly ovládat i v rukavicích.

 

Mezi novými modely hodinek je také modernizovaný levnější model SE a hodinky Series 8 s detekcí nárazu a režimem nízké spotřeby s životností baterie 36 hodin. Hodinky Series 8 mají senzor teploty, který bude spolupracovat s dříve vydanou aplikací pro sledování cyklu a bude moci zpětně zjistit, kdy žena začala ovulovat. Údaje o reprodukčním zdraví se staly středem zájmu technologických společností po ukončení ústavního práva na potrat v USA. Apple zdůraznil, že nemá klíč k dešifrování zdravotních údajů, jako je sledování cyklu.

Cena nejlevnějších hodinek SE bude začínat na 299 USD (7400 Kč), u modelu Ultra pak na 799 USD. K dispozici budou od 23. září.

 

Apple rovněž přišel s novými bezdrátovými sluchátky AirPods Pro s funkcí potlačení okolního hluku. Stojí 249 USD (6100 Kč) a v prodeji budou od 23. září. Kromě vylepšené funkce potlačení okolního hluku mají nové dotykové ovládání pro nastavení hlasitosti a delší výdrž baterie pro až šest hodin poslechu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat