Právě vysíláme

V Německu vyrábí vůz se zabudovanými elektrickými články! Kolik bude tato kára stát peněz?

10. srpna 2018 12:10
V Německu vyrábí vůz se zabudovanými elektrickými články! Kolik bude tato kára stát peněz?

Německá společnost Sono Motor vyvíjí plně elektrický vůz Sion, který má v karoserii zabudované solární články. Vůz se tak může dobíjet sám i během jízdy.

S výrobou chce firma začít ve druhé polovině příštího roku a má již zhruba 5 000 objednávek na nový vůz, který by měl stát 16 000 Eur (410 000 Kč) bez baterie.

Firma Sono vznikla v roce 2016 a nyní testuje finální verzi svého dobíjecího systému. Letošní slunečné počasí je tak pro firmu výhodou. Sion má celkem 330 solárních článků na střeše, kapotě i po stranách a měl by být schopen ujet bez dobíjení zhruba 250 kilometrů.

ČTĚTE TAKÉ: Rolls Royce Phantom I Jonckheere Coupe: Auto, které si zamilujete

„Máme vyhřívání sedadel, je zde klimatizace, velký informační systém, kam mohu také připojit svůj telefon interaktivně, což znamená, že mám skutečně úplný vůz, který je velmi jednoduchý, nemá žádné ozdůbky,“ řekl agentuře Reuters spoluzakladatel a ředitel firmy Laurin Hahn.

Firma zatím uvádí cenu bez baterie, tu bude možné dokoupit nebo si ji pronajmout. Při současných cenách a technologiích se má cena baterie pohybovat kolem 4 000 Eur. Firma se však rozhodla nabízet auto bez baterie, protože ceny konstantně klesají, takže při prodeji bude moci zákazníkům nabídnout nejlepší cenu.

Zdroj: ČTK

18 her do auta, které vás zabaví na dlouhých cestách

Články, které by tě mohly zajímat