Právě vysíláme

Vědecký experiment: Je lepší sýr, kterému během zrání pouštěli MOZARTA či LED ZEPPELIN?

21. února 2019 16:10
Vědecký experiment: Je lepší sýr, kterému během zrání pouštěli MOZARTA či LED ZEPPELIN?

Roky se zkoumá, jaký účinek má hudba na rostliny, lidi i zvířata. Brzy se dozvíme i to, jak dokáže působit (jestli tedy vůbec) na sýry.

Pamatujete si, jak Zdeněk Troška ve své komedii Slunce, seno… tvrdil, že krávy při poslechu hudby dojí více mléka? No ono na tom doopravdy něco bude. Časopis Moderní farmář dokonce zveřejnil žebříček písní, ze kterého se dozvíte, jakým melodiím krávy dávají přednost. Farmářský časopis dále doporučuje jakoukoli pomalou rytmickou country hudbu. Tedy kromě Willieho Nelsona, toho prý krávy nerady. No a jak je to tedy s hudbou a sýrem?

9 ementálů, 9 hudebních žánrů

Když vstoupíte do sklepa Beata Wampflera, první, co zaregistrujete, bude vůně kvalitního, zrajícího sýru. V rohu tohoto klenutého sklepa, který je v provozu již od roku 1853, leží devět otevřených dřevěných beden a v každé z nich je kolo ementálu o průměru asi 40 centimetrů. Pod každým z nich je umístěné zvukové zařízení a vyhrává pro sýr určitý druh hudby.

Experiment cheese

experiment

Iniciátorem pokusu je Beat Wampfler, který je přes den veterinářem a v noci vášnivým výrobcem sýrů. Jednou si během odpolední přestávky na oběd položil otázku, jak ještě víc vylepšit chuť svých výrobků, no a nápad byl na světě. Za podpory Vysoké školy umění v Bernu se rozhodl svůj plán zrealizovat.

„Za utváření chuti sýra jsou zodpovědné bakterie spolu s enzymy, které ovlivňují zrání. Jsem přesvědčen, že vlhkost a teplota nejsou jedinými faktory, které ovlivňují chuť, ale že zvuky, ultrazvuky nebo hudba mohou mít rovněž fyzikální účinky,“ vysvětluje Wampfler.

Swiss cheese

Klasická hudba, nebo hip-hop?

Od září se sýrům pouštějí hudební špičky – od rockových bohů Led Zeppelin až po hip-hop legendy A Tribe Called Quest. Samozřejmě tu sýry zrají i u techna nebo u Mozarta. A jeden ze sýrů zraje v úplném tichu, aby se dalo doopravdy porovnat, jestli na ně hudba má nějaký účinek.

Brzy se dočkáme odpovědí

Projekt s názvem Sonic Cheese: Experience Between Sound And Gastronomy je pořád ještě v průběhu a my jsme moc zvědaví na výsledek. Ementály zrají při hudbě již několik měsíců a 14. března je ochutná porota expertů. Beat Wampfler je už teď přesvědčen, že nejlepší bude sýr, kterému pouštějí hip-hop.

Co myslíte vy?

Zdroj: phys.org.com

7 činností, které vám pomohou vylepšit partnerský vztah

Články, které by tě mohly zajímat