Právě vysíláme

Apple představil telefony iPhone 15, mají nový konektor

13. září 2023 11:19
Apple představil telefony iPhone 15, mají nový konektor

Americká technologická společnost Apple představila novou řadu chytrých telefonů iPhone 15. Firma u této řady přešla z vlastního nabíjecího konektoru na rozšířenější systém USB-C, jehož jednotné používání se rozhodla prosadit Evropská unie.

Firma ukázala rovněž novou řadu chytrých hodinek Apple Watch. U těch bude možné určitou akci, například zastavení budíku či přijetí hovoru, aktivovat tak, že uživatel dvakrát klepne ukazováčkem do palce, aniž by se prsty dotkl samotných hodinek.

Společnost Apple začne přijímat předobjednávky na nové telefony iPhone v pátek, prodej pak zahájí 22. září. Cena základního modelu iPhone 15 s úhlopříčkou 6,1 palce (15,5 centimetru) bude v České republice začínat na 23 990 Kč. Firma nabídne rovněž modely iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Telefony iPhone jsou klíčovým produktem Applu, na jeho celkových tržbách se podílejí více než polovinou. Apple doufá, že se mu díky novým modelům podaří zvrátit pokles tržeb z posledních několika čtvrtletí.

(Profimedia)

Ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 1. července, celkové tržby společnosti klesly o více než jedno procento na 81,8 miliardy dolarů (zhruba 1,9 bilionu Kč). Pokles tak vykázaly již třetí čtvrtletí za sebou. Tržby z prodeje telefonů iPhone se ve čtvrtletí snížily na 39,7 miliardy dolarů (zhruba 900 miliard Kč) ze 40,7 miliardy dolarů před rokem.

Apple doposud u telefonů iPhone používal vlastní konektor nazvaný Lightning. Evropská unie však loni schválila nařízení, podle kterého budou muset výrobci od podzimu příštího roku používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C.

(Profimedia)

Společnost Apple již dříve přešla k systému USB-C u svých počítačových tabletů iPad a notebooků MacBook, u telefonů iPhone se však této změně bránila. Viceprezident firmy zodpovědný za globální marketing Greg Joswiak nicméně loni připustil, že firma bude muset požadavku Evropské unie vyhovět.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat