Právě vysíláme

Další hráč mezi internetovými vyhledávači? Bing dosáhl 100 milionů uživatelů denně i díky funkcím umělé inteligence

26. března 2023 8:10
Další hráč mezi internetovými vyhledávači? Bing dosáhl 100 milionů uživatelů denně i díky funkcím umělé inteligence

Vyhledavač Bing od Microsoft otevřeně přiznává, že na poli internetového vyhledávání bude svému zásadnímu konkurentovi stále koukat z dálky na záda, ovšem pomáhá mu propracovaná umělá inteligence.

Internetový vyhledávač Bing od Microsoftu neměl nikdy vysoké ambice, třeba že předběhne Google jako nejpopulárnější internetový vyhledávač. Zdá se však, že nyní lákavé funkce založené na umělé inteligenci z „nového Bingu“, který společnost Microsoft uvedla na trh minulý měsíc, pomáhají k růstu. Microsoft totiž uvedl, že Bing překonal hranici 100 milionů aktivních uživatelů denně.

„Jsme si plně vědomi, že zůstáváme malým hráčem s nízkým podílem na trhu vyhledávačů,“ píše Yusuf Mehdi z Microsoftu a podtrhuje, jak malý je podíl Microsoftu na trhu vyhledávání ve srovnání s Googlem. Google sice neuvádí denní počty aktivních uživatelů svého vyhledávače, ale údaje analytiků ze StatCounter naznačují, že jeho podíl na trhu se v USA obvykle pohybuje těsně pod 90 procenty, ve srovnání s 6 nebo 7 procenty připisované Bingu.

Microsoft říká, že testovat Bing poháněný umělou inteligencí zkoušejí „miliony aktivních uživatelů“, a že zhruba třetina z nich jsou lidé, kteří službu dříve nepoužívali. Firma také oceňuje pomalý, ale trvalý růst prohlížeče Microsoft Edge, který používá Bing jako svůj výchozí vyhledávač a opakovaně uživatele vyzývá, aby přepnuli zpět na Bing jako výchozí vyhledávač, pokud přejdou na jinou službu.

Microsoft před měsícem spustil chatbota Bing v „omezeném provedení“ pomocí velkého jazykového modelu (LLM) od Open AI. Společnost provedla několik změn v chování robota v reakci na jeho někdy podivné a výhružné konverzace. Jedna změna omezila počet odpovědí, které mohl chatbot poskytnout v jediném případě.

Od minulého měsíce Microsoft přidal nové funkce Bingu i do svého prohlížeče Edge, Skypu, hlavního panelu Windows 11 a některých vývojářských nástrojů. Microsoft také testuje technologii multimodální umělé inteligence, která dokáže zpracovat více forem vstupu, včetně obrázků, textu, zvuku a videa.

Novinky Microsoftu související s umělou inteligencí jsou zatím k dispozici omezenému množství uživatelů, ostatní mají možnost požádat o přístup prostřednictvím formuláře. Nový Bing pohání umělá inteligence od firmy Open AI, která využívá mohutný příliv investic ze strany Microsoftu hlavně pro vývoj novinek.