Právě vysíláme

Instagram testuje nové nástroje pro boj proti sexuálnímu vydírání

11. dubna 2024 16:01
Instagram testuje nové nástroje pro boj proti sexuálnímu vydírání

Instagram začne během několika týdnů testovat nové nástroje pro boj proti vydírání prostřednictvím intimních fotografií zasílaných elekronicky, pro které se vžilo anglické označení sextortion.

K takovým nástrojům patří například rozmazávaní nahých snímků v soukromých zprávách, které bude ve výchozím nastavení zapnuto pro osoby mladší 18 let. Zkoušet bude také vyskakovací okna, která potenciální oběti nasměrují na pomoc, informoval dnes server BBC News.

Vlády po celém světě varovaly před rostoucím ohrožením mladých lidí sexuálním vydíráním na internetu. Často jde o to, že obětem je zaslána nahá fotografie a poté jsou vyzvány, aby na oplátku zaslaly svou vlastní. Následně jim vyděrač vyhrožuje, že pokud se nepodvolí jeho požadavkům, zveřejní jejich snímek.

Ve středu se dva Nigerijci přiznali k sexuálnímu vydírání dospívajících chlapců a mladých mužů v USA, z nichž jeden si vzal život. Tento trestný čin byl nedávno spojen také se sebevraždou teenagera v Austrálii.

Většinu podobných případů, které Instagram na své platformě zaznamenává, mají na svědomí sofistikované zločinecké gangy usilující o peníze. Podle platformy jde o „strašlivý“ zločin.

Nový systém ochrany před nahotou využívá umělou inteligenci (AI), která v zařízení uživatele pátrá po nahých snímcích v soukromých zprávách a dává uživatelům na výběr, zda je chtějí zobrazit.

Systém je navržen tak, aby „nejen chránil lidi před zobrazením nežádoucí nahoty v jejich soukromých zprávách, ale také aby je chránil před podvodníky, kteří mohou posílat nahé obrázky, aby lidi oklamali a přiměli k tomu, aby na oplátku poskytli vlastní obrázky,“ uvedl Instagram. Zdůraznil však, že systém, který je pro dospělé dobrovolný, nenahlašuje nahé obrázky společnosti automaticky, ačkoli uživatelé budou upozorněni, že mohou účty blokovat a nahlašovat, pokud si to přejí.

Pokud systém zjistí odesílání nahých snímků, bude uživatel informován o bezpečnostních tipech a upozornit, že příjemci si mohou fotografie uložit nebo přeposílat bez vědomí odesílatele.

Platforma uvádí, že počítá také s opatřeními, která odhalí známky toho, že uživatel může potenciálně usilovat o sexuální vydírání, a ztíží mu interakci s ostatními.

Pro lidi, kteří mohli komunikovat s účtem odstraněným kvůli sexuálnímu vydírání, testuje Instagram vyskakovací zprávy, které je nasměrují na odborné poradenství a podporu. Instagram také uvádí, že bude v rámci boje proti sexuálnímu vydírání a zneužívání dětí sdílet více údajů s dalšími technologickými firmami prostřednictvím iniciativy nazvané Lantern.

Platformy Facebook a WhatsApp, které stejně jako Instagram provozuje společnost Meta, nebudou mít funkci rozmazání nahoty, uvedla agentura.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat