Právě vysíláme

Filmový trik před érou pc, aneb jak točil filmy Karel Zeman?

20. května 2019 9:00
Filmový trik před érou pc, aneb jak točil filmy Karel Zeman?

Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil. To jsou nejzásadnější filmy slavného českého režiséra 20. století – Karla Zemana, které dodnes bodují na filmových festivalech po celém světě.  Když člověk sleduje jeho filmy, často se diví, jak mohl ve své době něco takového natočit.

Karel Zeman kombinoval filmové triky jako nikdo před ním. S minimálním rozpočtem a amatérským týmem natočil v Československu měsíční krajinu i pravěké dinosaury.

v 60. letech min. století dokázal vytvořit scény na principu greenscreenu, a to bez moderních technologií a digitálních kamer. Herci často neviděli prostředí, ve kterém hráli a první scény mnohdy viděli až v kinech spolu s diváky. Jedinými vodítky jim byly režisérovy instrukce a jejich herecký cit.

Karel Zeman patřil k těm, kteří jako první na světě začali vytvářet storyboardy, aby vysvětlili ostatním, co a jak se bude točit. Napadlo ho to ve stejných letech jako v USA Walta Disneyho.

To, jak fungují jednotlivé filmové triky a principy ve filmech Karla Zemana představuje interaktivní Muzeum Karla Zemana v Praze. Návštěvníci se zde naučí spoustu filmových vychytávek a proniknou do světa animace. Navíc se vyfotí např. s velerybou před Karlovým mostem nebo doslova vstoupí a natočí se až ve třech filmech Karla Zemana.

Články, které by tě mohly zajímat