Právě vysíláme

Bývalý Ken, dnes Barbie Jessica Alves, chce podstoupit transplantaci dělohy

1. září 2021 9:10
Bývalý Ken, dnes Barbie Jessica Alves, chce podstoupit transplantaci dělohy

Rodriga znal ještě před několika lety svět jako chodícího Kena. Pak se ale rozhodl změnit pohlaví a stala se z něj Jessica Alves. Pod novou identitou se nyní chystá nechat si v Brazílii transplantovat dělohu.

Osmatřicetiletá Alves by ráda otěhotněla, proto se rozhodla podstoupit transplantaci dělohy za více než půl milionu korun. Před pár dny odcestovala do Brazílie, kde by měl zákrok proběhnout. Pokud se vše podaří, stane se oficiálně první transgender osobou, která podobnou operaci podstoupila.

„Je možné, že jsem první na světě, kdo o tom veřejně mluví. Věřte mi ale, že je několik dalších žen, které transplantaci už podstoupili, jen o tom nemluví,“ uvedla. Zákrok už dříve podstoupila dánská umělkyně Lili Elbe, ta však kvůli komplikacím o několik měsíců později zemřela.

Doktoři uvádění, že otěhotnění je po transplantaci dělohy možné, porod však nemůže proběhnout přirozenou cestou, ale císařským řezem. Celá procedura pak s sebou nese spoustu rizik včetně odmítnutí orgánu, infekcí, krevních sraženin a další.

Jessica se proslavila jako chodící Ken. Za svou proměnu utratila přes dvanáct milionů korun. Dříve v tomto roce pak podstoupila operaci potvrzující změnu za přibližně tři sta tisíc korun.

Články, které by tě mohly zajímat