Právě vysíláme

Češi mistři humoru. „Královec je náš,“ baví se a těší se na přístup k moři

5. října 2022 10:47
Češi mistři humoru. „Královec je náš,“ baví se a těší se na přístup k moři

Češi zase jednou ukázali, že jsou mistři humoru. Už několik hodin se na sociálních sítích baví na téma připojení Kaliningradu k České republice. Ruská enkláva ležící mezi Polskem a Litvou totiž v minulosti patřila právě k naší zemi.

Vtípek o připojení Kaliningradu k České republice si na sociálních sítích už několik hodin žije vlastním životem. Všechno odstartoval tweet polského uživatele vystupujícího pod jménem papież internetu, jehož překlad následně sdílel na svém twitteru poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.  “Je čas rozdělit Kaliningrad, aby naši čeští bratři měli konečně přístup k moři,“ zní v něm. Doplňuje ho pak mapa, která rozdělení oblasti na polskou a českou část znázorňuje.

A nebyli by to Češi, kdyby se nápadu okamžitě nechytili. „Make Kaliningrad Czech Again!“ nebo „Královec je náš!“ jsou tak jen ukázky hesel, které aktuálně kolují na twitteru. Vznikla dokonce „Petice za vyhlášení referenda o připojení Kaliningradu k České republice“, kterou doposud podepsalo přes 12 tisíc lidí. A také spousta vtípků, do kterých se neváhali zapojit ani nejvyšší čeští představitelé, ale také Univerzita Karlova nebo Armáda ČR.

A proč zrovna Kaliningrad? Satira začala internetem kolovat poté, co Moskva oznámila „návrat“ okupovaných ukrajinských oblastí do Ruska. Kaliningrad byl přitom v roce 1255 založen na počest krále Přemysla Otakara II. „Jeho připojení k Česku by tedy bylo podle ruských standardů zcela legitimní,“ okomentoval na twitteru pražský korespondent BBC Rob Cameron.

Podle jednoho z tweetů referendum o připojení Kaliningradu k Česku podepsalo více než sto procent obyvatel.  Zveřejněný byl také „snímek“ letadlové lodi Karel Gott, jak opouští tamní přístav. Svůj Twitter má dokonce nejen Královec, ale také nově vzniklé Námořnictvo ČR. A o připojení oblasti k tuzemsku vtipkuje na svém účtu i armáda.

Podívej se na nejlepší vtípky! 👇

Články, které by tě mohly zajímat