Právě vysíláme

Chytají lidské návyky: Šimpanzi z českých zoologických si denně volají

18. března 2021 15:10
Chytají lidské návyky: Šimpanzi z českých zoologických si denně volají

Na současnou pandemickou situaci se snaží reagovat nejen lidé. Dokazuje to i příklad českých šimpanzů, kteří si nyní denně volají přes internet.

Vzhledem k tomu, že jsou zvířata kvůli pandemii ochuzena o kontakt s lidmi, snaží se jim zoo vymyslet alternativní program, čeští šimpanzi jsou tak po internetu neustále ve spojení napříč republikou.

Autory nápadu jsou Pavel Cupák a Petr Vídeňský. Pavla inspirovaly zprávy z televize, že některá zvířata v zoo se v této době mohou občas nudit, a napadlo ho jim chybějící návštěvníky alespoň částečně nahradit. Kontaktoval jsem proto ředitele obou zahrad a v rámci zkušebního povozu jsme nejprve přímým přenosem propojili šimpanze s dětmi z mateřské školy,“ uvedl k původu nápadu Vídeňský.

„Využili jsme nápadu a iniciativy brněnských nadšenců, kteří nainstalovali v obou zahradách velkoplošné obrazovky a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka a jedna z chovatelek Mariana Hubíková ho doplňuje: „Občas se před obrazovku přijdou navzájem pochlubit jídlem nebo jsem zaznamenala, jak mě pozorují šimpanzi ze Dvora při úklidu expozice.“

Nápad zaujal i zahraniční agentury Reuters nebo CNN. Lidé mohou šimpanze sledovat živě na YouTube:

 

Zdroj: ČTK, YouTube

Články, které by tě mohly zajímat