Právě vysíláme

Chytřejší lidé mají kladnější vztah k alkoholu, potvrzuje studie

3. července 2020 14:10
Chytřejší lidé mají kladnější vztah k alkoholu, potvrzuje studie

Nedávná studie potvrzuje, že chytřejší lidé jsou také největší pijani. Může to znít na první pohled divně, ale rozsáhlá analýza přišla s opravdu nečekanými závěry.

Výzkum proběhl na London School of Economics, který zkoumal několik stovek žen i mužů ve věku od 25 do 60 let. Průzkum ukázal, že ženy s akademickým titulem pijí dvakrát více než jejichž protějšky, které mají pouze střední či základní vzdělání.

„Vzdělanější ženy a na vyšších pozicích pravidelně hlásily, že mají problémy s pitím,“ uvádí se ve zprávě. Podle autorů za vším vězí vyšší míra stresu a pracovního nasazení, proto častěji vysoce kvalifikované osoby sáhnou po skleničce alkoholu. Nicméně muži nevycházejí ve studii o mnoho lépe. „Lidé z vyšších socioekonomických kruhů mají k pití alkoholu větší předpoklady než ostatní,“ dodávají autoři studie.

Kromě dotazníku probíhal mezi účastníky i jednoduchý experiment. Jednotlivé skupiny dostaly za úkol naučit se skupinu slov a následně měly na výběr tyto možnosti – vypít tolik alkoholu, kolik jen chtějí, nebo se naopak pití úplně vyhnout. Další dny se celý proces opakoval. Výsledky pak odhalily, že ti, kteří během testu holdovali „tekutým životabudičům“, si pamatovali mnohem více naučených slov oproti lidem, kteří se alkoholu zcela vyhnuli.

Zdroj: ladbible.com

Články, které by tě mohly zajímat