Právě vysíláme

Čínská policie používá super brýle s funkcí rozpoznávání obličejů. Co vše o vás zjistí?

9. února 2018 12:10
Čínská policie používá super brýle s funkcí rozpoznávání obličejů. Co vše o vás zjistí?

Čínská policie začala k identifikaci podezřelých osob používat sluneční brýle se zabudovanou technologií pro rozpoznávání obličeje. Brýle jsou napojené na centrální databázi, která obsahuje záznamy z trestního rejstříku, napsal britský list The Telegraph. Bezpečnostní operace na rušných místech, především na nádražích a letištích, byla zahájena u příležitosti blížících se oslav čínského nového roku.

Policisté mohou s pomocí brýlí téměř okamžitě nahlédnout do osobních záznamů podezřelého, včetně jeho jména, etnické příslušnosti a adresy. Na železničním nádraží v metropoli Čeng-čou bylo za poslední týden zadrženo už sedm lidí, kteří jsou podezřelí z únosů a ze způsobení dopravních nehod. Dalších 26 osob bylo zadrženo kvůli falešným dokladům totožnosti.

Čínský vládní list zveřejnil snímky, na nichž má policistka nasazené brýle s malou kamerou. Ta je připojená k ručnímu zařízení podobnému mobilnímu telefonu.

„Informace zachycené brýlemi budou poslány do databáze pro porovnání s podezřelými na seznamu hledaných osob,“ řekl čínskému vládnímu listu jeden z místních policistů. Aplikace navíc poskytuje informace, zda je dotyčný na útěku před policií, nebo i nedávnou historii jeho internetového prohlížeče.

Docela sci-fi, že jo?

Zdroj: ČTK, telegraph.co.uk

Nejmladší matka historie: Peruánka porodila v 5 letech. Jaký je její životní příběh?

Články, které by tě mohly zajímat