Právě vysíláme

Díky náhodě se stala hvězdou internetu: Fotka holčičky známé z nejrůznějších memů jde nyní do dražby

25. září 2021 16:10
Díky náhodě se stala hvězdou internetu: Fotka holčičky známé z nejrůznějších memů jde nyní do dražby

Chloe Clem pravděpodobně znáte z memů nebo gifů, které lidé posílají, když jsou z něčeho otrávení. Nyní se její rodiče rozhodli ikonickou fotografii vydražit.

Psal se rok 2013 a Katie Clem svým dvěma dcerám oznámila, že pojedou do DisneyLandu. Její tehdy dvouletá dcera Chloe se v reakci nezatvářila zrovna nadšeně. Shodou okolností v těchto chvílích matka dcerky natáčela – video se dostalo na YouTube a z něj už si fotka našla cestu na internetové výsluní. Miliony lidí si ho posílají denně jako gif, nebo meme a pravděpodobně jste na něj už také narazili.

“Otevřela jsem tehdy Tumblr a ten byl plný výrazů Chloe,” uvedla ke svým tehdejším pocitům Clem a jedním dechem dodala: “Bylo to strašně zvláštní a ohromující. Moje rodina a kamarádi mi začali posílat memy, kde byla moje dcera.”

Nyní se rodiče rozhodli portrét prodat v aukci jako formu digitálního vlastnictví NFT za kryptoměnu ethereum. NFT je zkratka anglického non-fungible token, česky nezaměnitelný token, tedy nezaměnitelný elektronický klíč. Jde o digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá zcizit.

“Je to úžasná příležitost. Když třeba někde bude fanoušek, který její memy miluje, tak je zkrátka bude moct vlastnit,” říká k dražbě matka. Vydělanými penězi prý podpoří budoucí studia svých dcer.

Články, které by tě mohly zajímat