Právě vysíláme

Kina a divadla můžou pro diváky hrát od pondělí. Za jakých podmínek a kde začínají jako první?

22. května 2021 8:47
Kina a divadla můžou pro diváky hrát od pondělí. Za jakých podmínek a kde začínají jako první?

Od pondělí 24. května se budou moci v České republice po několika měsících znovu konat kulturní akce v uzavřených prostorách.

V divadelních sálech, kinosálech či na koncertech může být najednou maximálně 500 lidí, kapacita sálu musí být využita jen z poloviny a všichni diváci musejí sedět a mít respirátor. Musejí mít také potvrzení o negativním testu, o tom, že prodělali Covid – 19 maximálně před třemi měsíci nebo mají třítýdenní odstup od první dávky očkování.

Z kin se chystají otevřít spíše jednosálová kina, multiplexy čekají, až budou moci prodávat občerstvení. Pražská divadla se možnosti přivítat diváky naživo chápou jen pozvolna, první představení se na několika málo scénách objeví během týdne. Zástupci českých divadelníků apelovali na vládu, aby stejně jako restauratéři nemuseli po lidech potvrzení požadovat, zatím však na nich tato povinnost zůstala.

V úterý se odehraje první představení v šapitó, které na holešovickém Výstavišti připravili organizátoři sdružení kolem souboru Cirk La Putyka a prostoru Jatka 78. Zastřešená scéna bude až do konce září nabízet prostor mimo jiné souborům DekkaDancers, Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a Vosto5.

Divadlo Alfred ve dvoře otevře své brány prvním divákům 26. května, kdy uvede nonverbální představení Teď když mám dům spálený na popel, vidím lépe na měsíc, které kombinuje živé herce a loutky.

Zřejmě prvním divadlem v metropoli, které nabídne po rozvolnění premiéru nového díla, bude Švandovo divadlo. Publikum přivítá 29. května premiérou hry Ať vejde ten pravý, nastudovanou podle známé předlohy na pomezí severské detektivky, upírské romance a psychologického dramatu. Divadlo Na zábradlí plánuje jako první uvést 4. června inscenaci Kleopatra souboru 8lidí, která ale do značné míry počítá s účastí diváků venku v okolí divadla.

Národní divadlo (ND) již před časem avizovalo, že začne hrát v červnu. Začne hned 1. června Audiencí u královny, opera začne 5. června Toscou a balet 8. června Labutím jezerem. První česká scéna bude nabízet premiéry, výběr z repertoáru svých souborů i několik mimořádných koncertů a hostování. ND neplánuje hrát venku, u nastudovaných inscenací k tomu podle ředitele Jana Buriana mimo jiné nemá uzpůsobenou scénografii, ani kostýmy.

Mnohá divadla pokračují ještě na konci května a počátkem června v on-line programu. Studio DVA všechna svá představení naplánovaná na květen přesouvá na podzim, od června bude hrát na několika venkovních scénách, kromě Vyšehradu a tvrzi Divice, také na holešovickém Výstavišti a Libeňském zámečku.

Také až od 4. června bude hrát Divadlo Viola, začne Vančurovým Rozmarným létem. Na červen plánuje kromě repríz předpremiéru inscenace Jacques Prévert: Pro Tebe, má lásko a v červenci bude hrát pod širým nebem na festivalu Dejvice v Praze. Divadlo na Vinohradech začne uvádět svá představení přesunutá z doby, kdy byla divadla zavřená, v polovině června. V červenci se také vinohradská scéna rozhodla pro hraní pod širým nebem a bude ve Valdštejnské zahradě uvádět Romea a Julii.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat