Právě vysíláme

Lidé si v roce 2023 nejvíce googlili Barbie, Shakiru i válku v Pásmu Gazy

13. prosince 2023 7:15
Lidé si v roce 2023 nejvíce googlili Barbie, Shakiru i válku v Pásmu Gazy

Mezi nejhledanější dotazy na stránkách Google letos patřily probíhající konflikt mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, filmy Barbie a Oppenheimer nebo kolumbijská zpěvačka Shakira.

Co se týká zpráv, lidé kromě války v Pásmu Gazy také nejvíce vyhledávali ponorku, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku, nebo zemětřesení v Turecku a Sýrii, při němž přišlo o život více než 59.000 lidí. Výsledky jsou založeny na výrazech, které měly v roce 2023 největší nárůst ve vyhledávání ve srovnání s předchozími roky.

Popkulturu zcela ovládl fenomén Barbenheimer – filmy Oppenheimer od Christophera Nolana o vývoji atomové bomby a Barbie od Grety Gerwig o feministickém probuzení ikonické panenky, které byly uvedeny ve stejný den v červenci. Oba snímky nyní vedou v nominacích na Zlaté glóby.

Popová diva Shakira, která dominovala hudebním vyhledáváním, se letos ve zprávách objevila hned dvakrát. Poprvé se dostala na titulní stránky novin v lednu díky své písni o bývalém partnerovi Gerardu Piquém, která trhala rekordy na YouTube v Latinské Americe. V centru pozornosti se pak ocitla v průběhu druhé poloviny roku poté, co byla ve Španělsku obviněna z daňových podvodů – které mimosoudně urovnala zaplacením dvou pokut v celkové výši přes 7,7 milionu eur (přes 188 milionů Kč).

Herec Matthew Perry a zpěvačka Tina Turner vedli trendy ve vyhledávání mezi významnými osobnostmi, které letos zemřely. Královna rock’n’rollu zemřela v květnu ve věku 83 let po dlouhé nemoci. Perry, který se proslavil rolí Chandlera Binga v komediálním seriálu Přátelé, byl v říjnu nalezen bez známek života ve svém domě v oblasti Los Angeles. Bylo mu 54 let.

Nejvyhledávanějším sportovcem byl hráč amerického fotbalu Damar Hamlin, který při utkání NFL na začátku roku prodělal srdeční zástavu. Ke hraní zápasů se vrátil devět měsíců po incidentu. Kromě něj žebříčky ovládl také Francouz Kylian Mbappé, který je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů na světě.

Lidé letos rovněž hojně vyhledávali amerického herce Jeremyho Rennera, který na začátku ledna utrpěl vážné zranění poté, co ho při odklízení sněhu z příjezdové cesty poblíž jeho domu v Nevadě přimáčkl jeho sněžný pluh. Do žebříčků se dostal i kontroverzní influencer Andrew Tate, který v Rumunsku čelí obvinění ze znásilnění, obchodování s lidmi a vytvoření zločinecké skupiny s cílem sexuálního vykořisťování žen, nebo národní korejské jídlo bibimbap – vařená rýže s různými kousky vařené i syrové zeleniny a masa.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat