Právě vysíláme

Magisterský titul z jedení, pití a žití? I to je možné. Nabízí ho škola ve Francii

8. ledna 2022 9:10
Magisterský titul z jedení, pití a žití? I to je možné. Nabízí ho škola ve Francii

Oborů na vysokých školách je přehršel. To však nebrání tomu, aby vznikaly další. Pokud se považujete za bohéma, můžete vyzkoušet své štěstí ve Francii. Tamní škola totiž nově nabízí magisterský titul z jedení, pití a žití.

Jedna z nejprestižnějších francouzských univerzit Sciences Po Lille otevřela obor, který nazvala Boire, manger, vivre, ve zkratce pouze BMV. V překladu slova znamenají pít, jíst, žít, což má dokonale vystihovat program vyučovaných předmětů.

Zní to sice bizarně, když se však podíváte do sylabu oboru, zjistíte, že jde v podstatě o pokračování středních gastronomických škol. K magisterskému titulu vede cesta přes předměty, jako jsou Pozemní potraviny, který se zabývá využíváním rostlinných alternativ či historií zemědělství, nebo Boj proti sexismu v kuchyni. Jak uvádí The Telegraph, kromě psaní esejí čeká studenty také spousta kurzů.

Jak uvedl vyučující Benôit Lengaigne, když mnozí o oboru poprvé slyšeli, propukli ve smích. Aktuálně ho studuje už patnáct lidí a mnozí se hlásí do dalších ročníků. BMV má pomoci především k zachování Francie jako nejcennější kulinářské destinace.

„Vrhli jsme se do tohoto oboru, aniž bychom tušili, co obnáší. Ale je fascinující. Jde o magisterský program, který spojuje lidi se stejnou vášní, a tou je gastronomie. Vzhledem ke klimatickým změnám se jídlo stane středobodem všech globálních výzev,“ uvedla pro Le Monde studentka Clémence Ricart.

Články, které by tě mohly zajímat