Právě vysíláme

Michal Novotný coby Ivan Jonák zabodoval. Kdo si podle herce zaslouží velkou pochvalu?

18. ledna 2022 13:10
Michal Novotný coby Ivan Jonák zabodoval. Kdo si podle herce zaslouží velkou pochvalu?

Novým hitem České televize je seriál Devadesátky, který teprve po dvou odvysílaných dílech sklízí velký úspěch. Velkou pozornost pak především budila role Ivana Jonáka, které se zhostil přímo na jedničku herec Michal Novotný.

Seriál Devadesátky popisuje skutečné zločiny, které se v České republice staly po konci komunistického režimu. „Klíčové kauzy z pohnuté porevoluční doby, kdy spravedlnost prohrávala boj se zločine,“ popisuje seriál Česká televize. Devadesátky totiž pojednávají o době, kdy podplácení policistů bylo na denním pořádku a mafiáni si často bez trestu dělali, co chtěli.

Druhý díl pojednával o vraždě manželky Ivana Jonáka, kontroverzního podnikatele, který byl podle soudu za smrt manželky zodpovědný a objednal si její zastřelení. V roce 2001 byl odsouzen na osmnáct let vězení. Z výkonu trestu byl propuštěn roku 2014 a zemřel o dva roky později. Proslul také svými styky s dalšími lidmi z českého podsvětí a byl spoluvlastníkem podniku Discoland Sylvie, kde se v 90. letech hojně bavila česká smetánka.

Seriálový Ivan Jonák (Zdroj: ČT)

Jonáka v seriálu ztvárnil herec Michal Novotný, který svým výkonem a hlavně podobou se skutečným Ivanem Jonák sklidil velkou odezvu. Jak herec sám posléze skromně uvedl v médiích, pochvaly mu přijdou skoro až trapné, protože diváci by především měli ocenit skvělou práci maskérů a kostymérů. “Ta reakce všech mi přijde až nemilá, protože to není seriál o Ivanu Jonákovi. Je to především dokonalá práce maskéra Martina Valeše a druhého Martina. Ivan Jonák, jak chodil v bílém obleku a s ovcí na hlavě, tak to té figuře dalo osmdesát procent. Je to velmi zavazující hrát někoho, koho každý zná. Respektive spousta lidí zná. Jsem rád, že to nesklouzlo k nějaké parodii. Ta linie je totiž velice tenká,” řekl herec pro Extra.cz. Zároveň i uvedl zajímavost o tom, že jeho dobrý kamarád a spolužák z DAMU koupil Discoland Sylvie a přejmenoval ho na klub Charisma.

Ivan Jonák po svém propuštění z vězení

Články, které by tě mohly zajímat