Právě vysíláme

Nové emoji potvrzeny: Těhotný muž, nebinární osoba a spousta variací tónů kůže

17. září 2021 13:26
Nové emoji potvrzeny: Těhotný muž, nebinární osoba a spousta variací tónů kůže

I emoji drží trend s dobou a tak přibydou „politicky korektní“ smajlíci. Podívejte se na nově potvrzené emotikony.

Uživatelé smartphonů smajlíky milují. Nejvíce používaný emotikon je „hlasitě plačící“. Nyní nejen k němu přibude sada nových emotikonů, které budou v nové aktualizaci Emoji 14.0 vydané v tomto roce. Nová sada emoji bude zahrnovat těhotné muže a těhotné osoby v různých odstínech pleti. 

Oznámení emoji těhotného muže v červenci vyvolalo pekelnou debatu o tom, zda by to mělo být povoleno. Emojipedia ve svém návrhu vysvětlila, jak by těhotenství nebo porod neměly být omezeny na jedno pohlaví jen proto, že ženy mají schopnost porodit dítě.

„Něčí pohlaví nediktuje schopnost pečovat o děti v domácnosti nebo pracovat na trhu. Stejným způsobem, jakým byl zákon o rovnosti pohlaví zaměřen na boj proti škodlivým sexuálním stereotypům, existuje mnoho paralel, pokud jde o to, jak něčí pohlaví nediktuje schopnost nosit děti. Není to nový fenomén. Těhotenství bylo v historii bez rozdílu pohlaví, ale teprve nyní je formálně uznáváno,“ uvádí Emojipedia v tiskové zprávě.

„Přestože velká většina lidí, kteří byli těhotní nebo porodili, se identifikuje jako ženy, existují intersexuální muži a transmeni, kteří otěhotní,” dodala Emojipedia.

Nově přibydou emoji, která mají jít s dobou a lépe vystihnout genderovou rozmanitost, tedy bude emotikon, který vyjadřuje nejasnost pohlaví a reaguje tak na čím dál větší počet nebinárních lidí.

To ovšem není všechno! „Téměř všechny dosavadní emotikony nově dostanou genderově neutrální varianty a tam, kde to bude dávat smysl, si uživatelé budou moci vybrat emotikony s mužskými či ženskými rysy,” řekl médiím šéf webu Emojipedia Jeremy Burge.

Kromě toho vzniknou i emoji znázorňující rentgen, řidičský průkaz, klouzačku, ptačí hnízdo či rozlitou vodu.

Články, které by tě mohly zajímat