Právě vysíláme

Opravdu dokáží psi a kočky vidět duchy?

16. listopadu 2021 12:30
Opravdu dokáží psi a kočky vidět duchy?

Ještě donedávna se vědci domnívali, že stavba oka psů či koček je více méně stejná jako u člověka. Z toho pak vyplývalo, že ani oni nemohou vidět například ultrafialové či jiné typy záření. To už však neplatí.

Mnozí odborníci na zvířata již dlouho spekulují o tom, že zvířata dokáží vidět věci, které lidi ne. Zjištění, které zveřejnili vědci v City University v Londýně, jim dává za pravdu. Přineslo totiž důkazy o tom, že rozdíly ve zraku lidí a zvířat jsou větší, než jsme si dosud mysleli.

Jackson Galaxy, odborník na kočičí chování a moderátor show My Cat From Hell, která běžela dlouhých 11 sezón na Animal Planet, vysvětluje nevídané zrakové schopnosti koček: „To, že kočky a další predátoři vidí mnohem lépe než lidi, není žádné tajemství. Jejich oči jsou oproti těm lidským vybaveny speciální odrazivou vrstvou pod sítnicí (tapetum lucidum), díky které sbírají světlo a následně ho promítají i tam, kde není – proto jsou schopné lovit i v noci. A podle některých teorií dokážou oči zvířat vnímat dokonce i UV záření.“ 

Jeho slova potvrzuje nedávné zjištění vědců z Londýna. Ti zkoumali oči savců (včetně psů, koček, fretek a opic) a přišli na to, že v závislosti na množství světla, které jejich čočka propouští na sítnici, tito živočichové ve skutečnosti UV a další záření vidí.

Mnozí pak tuto nově objevenou schopnost zvířat dávají do souvislosti s nevysvětlitelným chováním jejich mazlíčků, kdy psi i kočky nepochopitelně zírají na určité místo a hlasitě štěkají / mňoukají, na něco neviditelného útočí nebo se za tím honí.

Podobných příběhů koluje mezi milovníky psů a koček nepočitatelně. Někdy je jejich majitelé dávají do souvislosti se smrtí v rodině, někdy s přestěhováním na nové místo. Je ale zarážející, jak moc je jejich popis podobný:
„Pár dní po smrti manželky se náš pes začal nevysvětlitelně chovat. Seděl v kuchyni, kam nikdy před ním nechodil, protože mu tam klouzaly packy po kachličkách, a upřeně zíral na jedno místo. Třeba po hodině si pak vždycky lehnul a položil si hlavu na packy, ale když ho někdo zavolal, jeho pohled jako první opět směřoval do toho místa. Jako by se očima ptal manželčina ducha, zda smí na chvíli odejít nebo se jistil, že tam stále je,“ popisuje události krátce po smutné události v rodině Pavel Fisher.

„Naše kočka začala pár dní po smrti otce mlátit tlapkou do prázdného prostoru, mňoukat a syčet,“ napsal ve svém blogu Markab Algedi z Kalifornie.

„Těsně po manželově smrti začala naše kočka zírat do jednoho místa u stropu; něco, co nikdy před tím nedělala. Dokázala tak vydržet celé hodiny,“ svěřila se zase v televizní show My Cat From Hell jedna z divaček.

Jisté je, že co se smyslového vnímání týče jsou na tom naši mazlíčci v porovnání s námi mnohem lépe a jejich schopnosti bychom určitě neměli podceňovat.

Články, které by tě mohly zajímat