Právě vysíláme

Problémový Cyberpunk 2077 byl stažen z prodeje a studiu hrozí obrovská žaloba

22. prosince 2020 9:10
Problémový Cyberpunk 2077 byl stažen z prodeje a studiu hrozí obrovská žaloba

Japonská společnost Sony stáhla ze svého obchodu PlayStation Store hru Cyberpunk 2077 od největšího polského výrobce a distributora videoher CD Projekt. Reagovala na četné stížnosti hráčů, kteří upozornili, že videohra je plná softwarových chyb a nedostatků. Sony nabízí plnou kompenzaci těm, kteří si hru zakoupili. Polská firma slibuje nápravu.

Neobvyklý krok je zatím nejnovější ranou pro polský podnik, jehož akcie na burze ve Varšavě po vlně nespokojenosti mezi uživateli her spadly asi o 30 procent. Nelibě se na adresu podniku vyjádřili i recenzenti, kteří si stěžovali, že neměli k titulu Cyberpunk 2077 dostatečný přístup ještě před oficiálním zahájením prodeje 10. prosince. Podle nejnovějších informací navíc hrozí společnosti i masivní žaloba. Okolo herního studia ve Varšavě prý totiž krouží právníci a rovněž investoři, kterým se nelíbí, v jakém stavu byla hra vydána, a tak si chtějí nejen stěžovat, ale potenciálně od vydavatelství vysoudit nemalé množství peněz.

Silně negativní reakce na několikrát odložený začátek prodeje hry vedly i ke kritice toho, jaký mediální humbuk se odehrává před uvedením nových her na trh. Zmiňována je v této souvislosti i spoluvina recenzentů, kteří se na bombastické propagaci her podílejí, a podmínky, za kterých před uvedením her na trh pracují řadoví developeři.

CD Projekt, ve snaze minimalizovat škody, slíbil nápravu prostřednictvím aktualizací. Dění kolem polské firmy je ale obecně vnímáno tak, že firma riskuje dobré vztahy s fanoušky, které budovala mnoho let.

„Digitální i fyzické kopie této hry budou mít neustálou podporu a budou mít od firmy také budoucí aktualizace,“ uvedla firma ve sdělení. Dodala, že hráči si stále mohou kupovat verzi v krabici a že všechny digitální kopie dosud prodané přes PlayStation Store se dají používat.

CD Projekt byl založen v roce 1994 a působil i v České republice, kde prodával počítačové hry. Bývalou českou pobočku firmy v roce 2010 koupila za symbolický jeden zlotý (tehdy 6,30 Kč) polská společnost Mayflower. Pobočka pak změnila název na Computer Games Distribution a opět změnila majitele.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat