Právě vysíláme

Rodiče vyhráli spor o jméno pro syna: chtějí mu říkat Lucifer!

23. července 2020 14:10
Rodiče vyhráli spor o jméno pro syna: chtějí mu říkat Lucifer!

Rodiče z Velké Británie vyhráli soudní spor o neortodoxní jméno svého syna. Dan a Mandy Sheldon ho chtějí pojmenovat Lucifer! Ačkoliv se to tamním úřadům nejprve nelíbilo, nakonec ustoupily.

Zvláštní přání

Zajímavé je, že za zvláštním výběrem jména nestojí náboženské faktory. Jméno Lucifer se britskému páru zkrátka líbilo! „Nejsme náboženská rodina,“ vysvětluje Dan, „jméno Lucifer v řečtině znamená ,nosič světla‘ a ,ráno‘. Chtěli jsme to úřadům vysvětlil, ale oni nás neposlechli.“

Podle mladého páru byla reakce místních úřadů neakceptovatelná. Nejenže jim nechtěly jméno povolit, ale dokonce i Danovi s Mandy vzkázaly, že jejich dítě s tímto jménem nebude v životě úspěšné a učitelky ho nebudou chtít učit. Úřady ve Velké Británii sice mají právo se k novým jménům vyjádřit, ale tentokrát to místní úředníci trochu přehnaly, nemyslíte? Soud v Chesterfieldu uznal jméno za vhodné a Lucifer si svoje neobvyklé jméno může tedy nechat.

Dan a Mandy Sheldon mají štěstí, že zákony týkající se jmen jsou ve Velké Británii tolerantní. Jméno Lucifer je totiž v některých zemích (jako například Nový Zéland) dokonce nelegální! Ještěže se na britských ostrovech neslaví svátky.

Jméno Lucifer je na Novém Zélandu nelegální

Zdroj: LadBible, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat