Právě vysíláme

TETRIS slaví tento týden 35 let! Za legendární hrou se skrývá neskutečný příběh

5. června 2019 12:10
TETRIS slaví tento týden 35 let! Za legendární hrou se skrývá neskutečný příběh

Málokterá počítačová hra si postupem času získala takovou základnu fanoušků, jako legendární Tetris! Počítačová hra, jež poprvé vyšla v roce 1984, byla projektem trojice ruských počítačových inženýrů. Za zrodem tohoto fenoménu stojí skutečně unikátní příběh. Poslouchejte!

Neortodoxní inspirace

Když Alexej Pajitnov, Dmitry Pavlovsky a Vadim Gerasimov v roce 1984 dokončili projekt nové počítačové hry Tetris, zřejmě nečekali, že se o ní za pětatřicet let budeme bavit jako o jedné z nejlepších počítačových her všech dob. Tetris byla vůbec první ruskou (i když, tenkrát vlastně sovětskou) počítačovou hrou, která slavila velký úspěch i na Západě.

S konceptem hry původně přišel Pajitnov, jenž se inspiroval hrou Pentomino puzzle. Ruský inženýr tuto hru zamlada hrával a chtěl ji převést do počítačové podoby. Celkový vývoj Tetris pak trval pouze šest týdnů!

K úspěchu hry přispěl Gameboy

Jedním z klíčových faktorů, proč se Tetris dočkal takového úspěchu, bylo, že hra tvořila automatickou součást herní konzole Gameboy. Ikonická počítačová hračka se prodávala po celém světě a Tetris tvořil její neodmyslitelnou součást. Jak říkal pozdější šéf Tetrisu, Henk Rogers: „Pokud chcete Gameboye prodat mladým klukům, dejte na něj (Super) Maria, pokud ale chcete Gameboye prodat všem, dejte na něj Tetris.“

Slavná hra tento týden slaví svoje 35. narozeniny. Od roku 1984 si Tetris pořídilo zhruba 170 milionů lidí – v historických tabulkách ho překonává pouze Minecraft. To vůbec není špatná bilance na to, že hra byla stvořena pouze za 6 týdnů!

Zdroj: Engadget, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat