Právě vysíláme

„Už tady máš bejt čtyři minuty, ty magore!“ Virální postavička Jiřího Káry se možná dočká své sochy na Letné

20. května 2021 15:10
„Už tady máš bejt čtyři minuty, ty magore!“ Virální postavička Jiřího Káry se možná dočká své sochy na Letné

Pro někoho Jiří Kára představuje oblíbenou postavu, jejíž hlášky stále cituje. Pro jiného jde o obyčejného opilce a narkomana, který se neumí chovat. Buď jak buď se dnes už zesnulý Kára stal díky autentickému videu ze své svatby fenoménem. Dokazuje to iniciativa, která mu chce na pražské Letné postavit pomník.

Píše se rok 2000: Jiří KáraBlanka Divišová si na tehdejší radnici Prahy 7 říkají své „ano“. Nešlo ovšem o obyčejnou svatbu, ale o záležitost, která se díky neopakovatelným hláškám a amatérskému dokumentárnímu filmu s názvem Svatba Jiřího Káry (režie Alex Skribuckij) stala virálním hitem. Hitem, jehož obliba s lety neklesá.

Dokazuje to nově i fakt, že občanské sdružení Okrašlovací spolek pro vztyčení pomníku Jirky Káry usiluje o… chvíle překvapení… Ano, o pomník pro tohoto evidentně svérázného chlapíka. „Pomníky se staví různým figurám a osobnostem, pozitivním i negativním, tohle by měl být pomník s jistým přesahem a výstrahou pro budoucnost,“ sdělil pro server Echo24 autor iniciativy Pavel Bartuška a dodal: Jiří byl alkoholik a narkoman, tak tam bude i jistý apel pro kolemjdoucí.“

Jedna z možných podob pomníku

„Doufáme s kolegy, že se záměr dotáhne do finále, sdružení je v počáteční fázi, je v něm šest lidí a máme i několik případných sponzorů,“ pokračuje dále Bartuška. Pro jednání s radnicí Prahy 7 má připravené i veškeré podklady. S nadsázkou se tak dá říct, že když v Praze nevyšla Kaplického knihovna, vyjde třeba alespoň pomník Jiřího Káry.

Zdroj: Echo24, YouTube

Články, které by tě mohly zajímat