Právě vysíláme

V Kataru si fanoušci pivo na fotbalovém mistrovství světa nedopřejí

19. listopadu 2022 8:10
V Kataru si fanoušci pivo na fotbalovém mistrovství světa nedopřejí

Dva dny před začátkem fotbalového mistrovství světa v Kataru představitelé pořádající země zakázali prodej piva v okolí stadionů. O jejich rozhodnutí dnes na webu informovala FIFA.

V převážně muslimském Kataru je konzumace alkoholu na veřejnosti přísně zakázána. Pivo značky Budweiser, významného sponzora šampionátu, se původně mělo prodávat u osmi stadionů ve zvláštních zónách pro fanoušky se vstupenkou. Zóny měly být otevřeny tři hodiny před výkopem a hodinu po zápase. Pořadatelé se na tom domluvili v září s mezinárodní federací FIFA, nyní se však hostitelská země na poslední chvíli rozhodla to změnit.

„Po debatě s představiteli pořádající země došlo k rozhodnutí přesunout prodej alkoholických nápojů ze stadionů a jejich okolí do fanouškovských zón a dalších míst s potřebnou licencí,“ uvedla FIFA. „Organizátoři děkují za pochopení a podporu společnosti AB INBev,“ stojí v prohlášení federace, která od výrobce Budweiseru za čtyřletý cyklus dostává 75 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun).

„Některé věci, co jsme plánovali, nebudeme moct spustit kvůli okolnostem, které nemůžeme ovlivnit,“ uvedla pivovarnická společnost AB InBev v prohlášení. FIFA také potvrdila, že na stadionech se stejně jako na minulém mistrovství bude prodávat nealkoholické pivo. Do Kataru se podle médií chystá přes milion příznivců. Asociace anglických fotbalových fanoušků se po dnešním rozhodnutí Katařanů pozastavila nad tím, zda splní jiné sliby návštěvníkům co se týče ubytování, dopravy nebo kulturních zvyklostí.

„Někteří fanoušci mají na zápase rádi pivo a někteří ne, ale skutečným problémem je obrat o 180 stupňů na poslední chvíli, který hovoří o širším problému – naprostém nedostatku komunikace a transparentnosti organizačního výboru k fanouškům,“ uvedla asociace na twitteru.

Šampionát v netradičním podzimním termínu potrvá do 18. prosince.

Články, které by tě mohly zajímat