Právě vysíláme

Vzácnou sadu prvních vydání a rukopisů knih Harryho Pottera se nepodařilo prodat

22. července 2022 13:39
Vzácnou sadu prvních vydání a rukopisů knih Harryho Pottera se nepodařilo prodat

Očekávalo se, že vzácná sada knih a rukopisů vynese balík, část výtěžku měla jít na charitu, ale místo toho zůstala neprodána.

Kompletní sadu knih o Harrym Potterovi se nepodařilo prodat v aukci Christie’s Valuable Books and Manuscripts v Londýně. Každá kniha byla podepsána nebo napsána samotnou autorkou oblíbené ságy J.K. Rowling.

Mimořádnou sadu nabídlo do aukce Livraria Lello, portugalské knihkupectví přezdívané „nejkrásnější knihkupectví na světě“, přičemž část výtěžku měla jít na charitu, konkrétně nadaci Lumos, kterou založila v Gloucestershire . Zahrnovalo velmi vzácné první vydání v pevné vazbě, ale také rukopis prvního dílu velmi oblíbené série Harry Potter a Kámen mudrců, s chybou na straně 53 a překlepem „Filosopher“ na zadním obalu.

Očekávalo se, že soubor sedmi knih, vydaný v průběhu desetiletí, od roku 1997 do roku 2007, vynese v aukci 100 000 až 150 000 liber (cca 2,8 až 4,3 milionů korun). Navzdory prvnímu vydání první knihy, která se v poslední době prodala za slušné peníze, se tato konkrétní sada neprodala. Před pouhými sedmi měsíci se první vydání Harry Potter a Kámen mudrců prodalo v aukci za více než 356 000 liber (cca 10,2 milionu).

Charitativní organizace, kterou měl prodej knih podpořit, Lumos, pojmenovaná po kouzlu v Harry Potterovi, byla založena Rowling v roce 2005, aby objasnila základní příčiny odloučení rodin po celém světě, včetně chudoby, konfliktů a diskriminace.

 

Články, které by tě mohly zajímat