Právě vysíláme

Začít pracovat před 10:00 hodinou je podobné fyzickému mučení, tvrdí vědci

3. července 2019 12:10
Začít pracovat před 10:00 hodinou je podobné fyzickému mučení, tvrdí vědci

Podle doktora Paula Kelleyho, vedoucího výzkumného pracovníka na Oxfordské univerzitě, je vstávání a nutnost začít pracovat před 10:00 hodinou velmi blízké fyzickému mučení, které z dlouhodobého hlediska způsobuje únavu a nadbytek stresu.

Nejběžnější pracovní doba bývá od devíti do 17:30. Tento časový rozvrh však není synchronní s požadavky lidského organismu. A doktor Kelley pro to má i několik nezbytných faktů. Mnohačetné studie prokázaly, že děti ve věku deseti let se před půl devátou ráno málo soustředí, zatímco patnáctiletí dosahují nejlepších výsledků po desáté hodině dopolední a vysokoškoláci prokazují největší produktivitu práce a soustředění po 11:00 hodině. Důvodem je to, že během puberty dochází k fyziologické změně cirkadiánního rytmu, díky které dospívající jedinci chodí v průměru spát o dvě hodiny později. „Musíme respektovat biologické hodiny osob a jejich potřeby. Můžeme díky tomu být mnohem efektivnější a výkonnější,“ tvrdí Kelley.

Některé britské školy díky těmto studiím se pokusily začátek výuky posunout z půl deváté na 10:00 hodinu a během krátké chvilky zaznamenaly, že se kromě docházky výrazně zvýšila i produktivita studentů.

„Pokud zaměstnanci začínají pracovat před desátou hodinou, jsou zkrátka unavení a demotivovaní. Problémem dnešní doby je to, že mnoho lidí trpí nedostatkem spánku, což se samozřejmě negativně podepisuje na jejich zdraví. Hlavně srdce a játra se špatně tomuto rytmu přizpůsobují. Ale platí to i pro nemocnice a věznice, kde jsou lidé nesmyslně buzeni, aby snědli snídani, kterou přitom ani nechtějí. Nedostatek spánku je fyzické mučení,“ říká Kelley.

Foto: healthyfoodhouse.com

Články, které by tě mohly zajímat