Právě vysíláme

Zmatky na FORMULI 1! Organizátoři se dopustili zásadní chyby, která mohla stát vítěze první místo

11. června 2018 12:10
Zmatky na FORMULI 1! Organizátoři se dopustili zásadní chyby, která mohla stát vítěze první místo

Pilota Sebastiana Vettela z Ferrari při nedělní Velké ceně Kanady nerozhodila na cestě za 50. vítězstvím ve Formuli 1 ani nezvyklá chyba pořadatelů.

Organizátoři totiž chybně odmávali konec závodu už v předposledním 69. kole, což mělo poté za následek kosmetickou úpravu výsledků.

„Byl jsem docela zmatený. Počítadlo okruhů na volantu ukazovalo ještě jedno kolo, ale současně jsem viděl i vlajku a někteří traťoví komisaři už dokonce slavili,“ řekl čtyřnásobný mistr světa. „Do vysílačky proto hlásil, že už je konec, ale oni mi řekli: ‚Ne, ne, ne, pořád jeď‘,“ líčil Vettel.

„Ještě, že máme vysílačky, protože jsem klidně mohl zpomalit. Také jsem se bál, aby na trať nevběhli fanoušci, protože jsme pořád jeli v plné rychlosti,“ přidal německý pilot, který se díky nedělnímu triumfu vrátil do čela průběžného pořadí mistrovství světa s náskokem jednoho bodu před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu.

Kvůli předčasně odmávanému konci závodu se musely lehce upravit výsledky, které se počítaly už podle pořadí v 68. kole. Nejvíc na to doplatil Daniel Ricciardo, protože kvůli tomu přišel o nejrychlejší kolo závodu. To připadlo jeho týmovému kolegovi z Red Bullu Maxi Verstappenovi.

ČTĚTE TAKÉ: Blázni do FORMULE 1! Podívejte se, co pro fanoušky znamená Formule 1 a soutěžte taky

Čas také kvůli incidentu s vlajkou ztratili i další jezdci. „Přišel jsem o pět sekund, protože Kimi Räikkönen, který jel přede mnou, kvůli tomu zpomalil,“ řekl osmý Carlos Sainz z Renaultu. „Vlajky jsem si všiml ve druhé zatáčce, ale věděl jsem, že to je špatně. Proto jsme jel pořád stejně, ale Kimi zpomalil. Zrychlil, až když si uvědomil, že se ještě jede dál,“ dodal.

Podle ředitele závodů Charlieho Whitinga mohlo za chybu nedorozumění. „Odpovědný člověk v cílové rovince si myslel, že jde o poslední kolo, tak se zeptal řídící věže, jenže oni si mysleli, že pouze konstatuje fakt, a tak mu to potvrdili,“ uvedl. „Modelka, která pak vlajkou mávala, za nic nemohla,“ přidal na adresu Winnie Harlowové.

Ve formuli nešlo o podobný incident poprvé, měl by být však poslední. „Musíme postupy zjednodušit a sjednotit pro všechny okruhy. Občas to totiž není dokonalé, protože je ve hře hodně lidí, rozdílné jazyky. Tentokrát to naštěstí konečné výsledky nijak neovlivnilo,“ dodal Whiting.

 

Zdroj: ČTK

3 důvody, proč se váš pes bojí aut a kamionů a jak mu s tím pomoct

Články, které by tě mohly zajímat