Právě vysíláme

Budou v Česku cirkusy bez zvířat? Byl odhlasován zákaz drezury volně žijících zvířat!

20. února 2020 13:10
Budou v Česku cirkusy bez zvířat? Byl odhlasován zákaz drezury volně žijících zvířat!

Poslanci podpořili myšlenku postupného zastavení chovu a drezury volně žijících zvířat v cirkusech. V novele se původně počítalo se zákazem drezury pro nově narozené slony a delfíny. Nyní se do ní ale zařadila i další zvířata.

Drezura je od roku 2004 zakázána u primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů či žiraf narozených po tomto datu. Podle podpořeného pozměňovacího návrhu by nyní mohlo jít ale o zákaz chovu volně žijících zvířat v cirkusech, která se narodí po začátku příštího roku, přičemž majitelé cirkusů nebudou moci volně žijící zvířata ani nakupovat nebo množit.

Vládní novela zatím počítá se zákazem rozmnožování některých šelem a lidoopů v zájmových chovech i jejich venčení na veřejnosti. Nezákonné budou rovněž koutky, kde se lidé mohou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. Podle ministerstva zemědělství jsou největší problémy v neodborných zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči, jako jsou šelmy, jedovatí hadi, krokodýli a z ptáků například sovy nebo dravci. Pro jejich domácí chovatele se zřejmě zpřísní i další podmínky.

Nový zákaz by měl být podle iniciativy Cirkusy společně konec cirkusové produkce v Česku, tak jak ji doposud  známe. Iniciativa oznámila, že pokud bude omezena jejich činnost, je připravena vyhlásit občanskou neposlušnost.

Zdroj: ČTK

Nahrávání ... Nahrávání ...

Články, které by tě mohly zajímat