Právě vysíláme

Hvězdný Neymar je obviněn z korupce a daňových podvodů. Hrozí mu vězení

28. července 2022 9:15
Hvězdný Neymar je obviněn z korupce a daňových podvodů. Hrozí mu vězení

Hvězdný brazilský fotbalista Neymar půjde krátce před startem mistrovství světa před soud. Ve Španělsku čelí obvinění z korupce a daňových podvodů při přestupu ze Santosu do Barcelony v roce 2013.

Španělské úřady pro třicetiletého útočníka Paris St. Germain požadují za daňové úniky ve výši 8,4 milionu eur (206 milionů korun) dvouleté vězení a desetimilionové odškodné. Informuje o tom list Marca.

Ještě o tři roky vyšší trest pro Neymara a odškodné 150 milionů eur (3,7 miliardy korun) chce brazilská investiční společnost DIS. Firma vlastnila 40 procent přestupových práv, po transferu hráče ze Santosu do Barcelony však dostala méně peněz, než měla.

Důvodem je podle ní skutečnost, že katalánský celek zfalšoval přestupní částku. Oficiálně totiž za Neymara v roce 2013 zaplatil 57 milionů eur, později ale vyšlo najevo, že cena činila téměř 83 milionů.

Spolu s Neymarem, který od roku 2017 hraje v Paris St. Germain, jsou obviněni také jeho rodiče a bývalí šéfové barcelonského klubu Sandro Rosell s Josepem Mariou Bartomeuem.

Soud by měl začít 17. října 2022, tedy skoro měsíc před startem mistrovství světa v Kataru. Šampionát začne 21. listopadu 2022 a Brazílie v základní skupině narazí na Srbsko, Švýcarsko a Kamerun.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat