Právě vysíláme

„30 let jen bla, bla, bla.“ Greta Thunberg opět předvedla dramatický projev o ochraně klimatu

30. září 2021 9:10
„30 let jen bla, bla, bla.“ Greta Thunberg opět předvedla dramatický projev o ochraně klimatu

Vlády bohatých zemích nedělají dost pro ochranu klimatu, myslí si mladí ekologičtí aktivisté. Uvedli to na globální schůzi Youth4Climate, která je součástí akcí před listopadovým klimatickým summitem OSN v Glasgow.

Podle švédské aktivistky Grety Thunberg jsou nutná „drastická řešení“. Aktivisté vyzvali k přísnějším opatřením a k větší pomoci chudším zemím, například skrze odpuštění části zahraničního dluhu.

„Naší vůdci používají velká slova, ale nic nedělají. Stačí s tímto planým plkáním,“ uvedla v zahajovacím bloku Thunberg. Ta si například myslí, že vlády pouze předstírají, že v otázce klimatu poslouchají mladé lidi. Podle ní současná klimatická krize nemá technologické řešení, a proto vyžaduje výrazné změny v chování lidí.

„Naši vůdci úmyslně nic nedělají, a to je zrada,“ uvedla Thunberg. Podle ní se otázky klimatu vážou k dalším problémům současného světa, například k příjmovým a sociálním nerovnostem. Svět podle Grety „kráčí velkou rychlostí špatným směrem“.

Aktivisté kritizovali i bohaté státy, že nepomáhají chudším zemím. Na předchozích klimatických summitech se bohatší země zavázaly, že budou poskytovat od loňského roku nízkopříjmovým státům pomoc ve výší nejméně 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně. „Prostředky slíbené od roku 2020, které ale ještě nebyly vyplaceny, je potřeba zvýšit,“ uvedla Vanessa Nakate z Ugandy. Delegát z USA Oscar Soria rovněž vyzval, aby chudším zemím byla odpuštěna část dluhu.

Schůze 400 mladých ekologických aktivistů z celého světa bude v Miláně pokračovat do konce září. Podle italského ministra ekologie Roberta Cingolaniho by delegáti měli vypracovat návrhy, které pak budou předloženy na klimatickém summitu OSN v Glasgow. „Doufám, že vedle demonstrací, které jsou velmi užitečné, nám pomůžete nalézt nová řešení,“ řekl Cingolani.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat