Právě vysíláme

5 nejdůležitějších pravidel bezpečného přecházení přes silnici, které vám mohou zachránit život

16. května 2018 7:10
5 nejdůležitějších pravidel bezpečného přecházení přes silnici, které vám mohou zachránit život

Od roku 2001 platí zákon o povinnosti řidičů dát na přechodu pro chodce chodci přednost. Na to bohužel spousta lidí spoléhala a doplatila tak na život. Přitom stačí dodržovat pět jednoduchých pravidel, která vám mohou zachránit život.

  1. Přechody slouží k přecházení!

Zákon jasně stanoví, že chodec musí použít přechod, podchod nebo nadchod je-li od do vzdálenosti 50metrů. Pokud přechází jinde, riskuje, že ho tam řidič rozhodně nečeká a ohrožuje svoje zdraví i život.

  1. Přednost není absolutní!

Na přechodech bez semaforů má sice chodec přednost, ale spoléhat na ni „absolutně“ nesmí. Ve městech má před ním přednost například tramvaj nebo vozidla se zapnutým majákem jako hasiči, policie, záchranáři.

  1. Nespoléháme na to, že auta mají brzdy!

Jednou z příčin fatálních nehod na přechodech nebo v jejich okolí bývá špatný odhad chodců, jakou rychlostí se k nim vozidlo blíží, nebo přecenění svých sil. Horší odhad mívají podle statistik nehod hlavně děti a senioři. Pro ně by opatrnost měla platit dvojnásob.

  1. Na sněhu a ledu to klouže nejen chodcům!

Pokud přecházíte přes přechod, počítejte s delší brzdnou dráhou aut v případě deště a náledí. Ujistěte se, že vozidlo skutečně zastavilo. Až poté přejděte na druhou stranu silnice.

  1. Myslet, znamená přežít !

Existuje celá řada faktorů na které by měl chodec při přecházení silnice myslet.  Nenechat  odvést svoji pozornost například hlasitou hudbou ve sluchátkách, probíhajícím telefonním hovorem. Sledovat povětrnostní podmínky, stav silnice, rychlost přijíždějícího auta, předpokládat, že nemá odpovídající pneumatiky nebo brzdy… a spousta dalších věcí. Namítnete,  „kdo na to všechno má myslet !“ –  No přeci ten, který chce nejen přejít, ale také přežít!

 VÍCE UŽITEČNÝCH INFORMACÍ NAJDETE TADY!

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů

Články, které by tě mohly zajímat