Právě vysíláme

5 nejlepších mimopražských MOSTŮ v České republice

18. září 2018 12:30
5 nejlepších mimopražských MOSTŮ v České republice

Mosty patří mezi nejimpozantnější stavby na světě. Naštěstí pro nás se v České republice nachází řada nejhezčích mostů v celé střední Evropě a dobrá zpráva je, že tyto stavby většinou můžete navštívit zcela zdarma a bez větších problémů. Které mosty v ČR ale opravdu stojí za to? Mrkněte na náš seznam pěti nejhezčích mostů v republice! Co mu říkáte?

5. místo: Žďákovský most

Žďákovský most, postaven v roce 1967, je největší jednoobloukový most v České republice a zároveň jeden z nejhezčích, především kvůli výhledům, které nabízí. Známý most vedoucí přes přehradu Orlík se navzdory relativně mladému věku chlubí bohatou historií. Na začátku devadesátých let tu například řádili takzvaní orlíčtí vrazi, kteří od mostu házeli své oběti do přehrady. Dnes má most poněkud lepší pověst a tvoří jednu z nejvyužívanějších staveb v České republice. Navštívit ho můžete pouhou projížďkou kolem přehrady nebo v rámci dovolené v nádherné nedaleké přírodě.

 

4. místo: Renesanční most ve Stříbře

Západočeské Stříbro patří mezi skryté klenoty sudetského regionu a značnou část jeho krásy tvoří právě tento renesanční most, vedoucí do historického centra města. Most ze šestnáctého století je pouze druhým mostem v České republice, který se chlubí bránou (druhý je pražský Karlův most). Naštěstí ve Stříbře málokdy narazíte na obrovské masy turistů, jako například na Karlově mostě, a pohledy na kostel Všech Svatých v centru města je z mostu naprosto nádherný. Tento most si při návštěvě západních Čech zkrátka nesmíte nechat ujít!

 

3. místo: Jizerský most na trase Tanvald – Harrachov

Dechberoucí Jizerský most tvoří část vlakové dráhy spojující severočeský Tanvald a Harrachov. Stavba byla ukončena brzy ve dvacátém století a od té doby dokonale zosobňuje horský styl života krásou, stylem, ale zároveň i nebezpečím. Návštěvníci ve vlaku si díky mostu můžou dokonale prohlédnout jedno z nejkrásnějších údolí v celé republice, údolí Jizery, a to dokonce ve starém vlaku „zubačka“. Škoda, že tento most nelze přejít pěšky, jinak by se bezpochybně umístil v našem žebříčku výš.

 

2. místo: Most Sokolovských hrdinů v Karviné – Darkově

Možná si říkáte proč se tak malý most umístil na druhé příčce v našem žebříčku… Most Sokolovských hrdinů dokonale doplňuje okolní krajinu a krásně znázorňuje historii karvinského regionu. Stavba mostu byla dokončena v roce 1925 a přestože se blíží ke 100. výročí, její vzhled a tvar je nadčasový. Skvělé je i to, že si most můžete přejít v klidu a bez návalu lidí. Jakoby vám tato nádherná stavba přímo patřila!

 

1. místo: Barokní most v Náměšti nad Oslavou na Vysočině

Co víc můžeme k této fotce dodat? Barokní most v Náměšti nad Oslavou je prostě nejhezčí mimopražský most v republice a pokud vás nepřesvědčí ani tento záběr, tak vás už nepřesvědčí nic.

Zdroj: Instagram

6 tipů, jak omezit spotřebu plastů a ještě ušetřit

Články, které by tě mohly zajímat