Právě vysíláme

5 neomylných znaků toho, že jste narazili na štěně z MNOŽÍRNY

13. dubna 2018 11:40
5 neomylných znaků toho, že jste narazili na štěně z MNOŽÍRNY

V únoru rozvířil hladinu veřejného mínění aféra kolem množírny v Kamenici nad Lipou, kde v malém nenápadném domě žilo v nelidských podmínkách přes 200 týraných psů.

Měli zarostlé drápky, chyběly jim zuby, byli zablešení, trpěli svrabem a fenky často i zánětem dělohy z příliš častých vrhů. Bohužel nelegální množírny představují byznys, který se jen tak vymýtit nepodaří. Můžeme ho však minimalizovat, když se budeme vyhýbat koupi štěňat od pochybných majitelů.

ČTĚTE TAKÉ: Otřesný případ týraných psů: Našli je v horečkách a s těžkými kožními problémy. Chybělo málo a nepřežili by

Jak ale rozlišit podezřelého chovatele od normálního, milujícího páníčka? Existuje pár znaků, podle kterých ho spolehlivě poznáte:

#1 Nabízí více plemen a hlavně těch módních jako jsou labradoři, vlčáci, buldočci a podobně. Podává si více inzerátů, které neustále opakuje. Když se ho zeptáte, jaká štěňata vám může nabídnout, řekne, že momentálně má k dispozici zvířata ze tří vrhů a dva další jsou na cestě.

#2 Nenechá vás navštívit svůj chov, ani prohlédnout si ostatní štěňata či jejich psí mámu. K předání zvířete musí dojít mimo domov a často na poslední chvíli mění místo předání.

#3 Ke štěněti vám odmítne dát jakýkoli průkaz o průvodu, což se většinou snaží vysvětlit pochybnými důvody.

#4 Zvířata i přes jejich deklarovaný čistokrevný původ nabízí nezvykle lacino.

#5 K odebrání nabízí extrémně mladé psy, často mladší než sedmitýdenní. Pokud jsou starší, nemají za sebou ani první očkování ani odčervení.

Pokud máte pocit, že jste narazili na chovatele množírny, je dobré informovat místní Krajskou veterinární správu nebo policii. Ti si chovatele prověří a zjistí, zda psi v jeho péči nejsou týraní a zda žijí ve vyhovujících podmínkách.

 

Zdroj: radaveterinare.cz

Články, které by tě mohly zajímat