Právě vysíláme

Adidas čelí další žalobě kvůli Kanyemu Westovi. Značka prý o jeho problémovém chování věděla

2. května 2023 9:21
Adidas čelí další žalobě kvůli Kanyemu Westovi. Značka prý o jeho problémovém chování věděla

Investoři ve Spojených státech v pátek zažalovali německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas kvůli pozdnímu ukončení spolupráce s rapperem Kanyem Westem, který dnes vystupuje jako Ye. Investoři tvrdí, že firma věděla o rapperově problematickém chování několik let před loňským ukončením spolupráce kvůli antisemitským výrokům.

Adidas podle nich nepřijal dostatečná opatření, aby minimalizoval riziko pro investory. Firma se proti obvinění ohradila, uvedl  server BBC News.

Adidas ukončil spolupráci s americkým rapperem loni v říjnu kvůli sérii antisemitských a jinak urážlivých výroků, které West tehdy pronesl. Jeho komentáře a činy firma označila za „nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné“ a v rozporu s firemními hodnotami. Firma také zastavila výrobu a prodej velmi ziskových tenisek Yeezy, na kterých s rapperem spolupracovala.

Na začátku března Adidas oznámil, že mu loni klesl zisk z běžné činnosti o 83 procent na 254 milionů eur (bezmála šest miliard Kč). Vedle vysoké inflace a problémů v Číně za to mohly právě i spory s Westem. Adidas navrhl vyplatit za loňský rok dividendu 0,70 eura na akcii, o rok dříve to bylo 3,30 eura za akcii.

„Tato nepodložená tvrzení rozhodně odmítáme. Přijmeme veškerá nezbytná opatření, abychom se proti nim důsledně bránili,“ uvedl Adidas podle BBC.

Investoři v podané žalobě tvrdí, že bývalý generální ředitel Adidasu Kasper Rorsted i další členové vedení o rapperově nevhodném chování věděli a hovořili již dříve. Deník Wall Street Journal zveřejnil podrobnosti o údajné schůzce v roce 2018, na níž Adidas o Westovi jednal. Firma údajně tehdy jednala o přerušení vazeb.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat