Právě vysíláme

Adresa, telefon, jméno i datum narození: Facebook si nechal ukrást údaje každého čtvrtého z nás. Jste mezi nimi?

5. dubna 2021 10:10
Adresa, telefon, jméno i datum narození: Facebook si nechal ukrást údaje každého čtvrtého z nás. Jste mezi nimi?

Na hackerském fóru se objevila databáze více než pětiset milionů uživatelů Facebooku. Obsahovala všechny jejich osobní údaje včetně adresy, telefonního čísla, celého jména, data narození a v některých případech i e-mailu.

Údaje zveřejnil neznámý hacker v sobotu a to zcela zdarma. Databáze obsahuje informace o lidech ze 103 zemí a týká se 1,3 milionů Čechů. Vzhledem k tomu, že podle posledních analýz používá v Česku Facebook něco málo přes 5 milionů lidí, postiženým je u nás každý čtvrtý.

 

Mluvčí společnosti se hájí tím, že šlo o „stará data“ z roku 2019 a že zmíněný problém objevili a spravili hned v srpnu téhož roku. Ukradená data však již nešlo vrátit a bylo jen otázkou času, kdy je hackeři zveřejní či prodají třetí straně.

 

Jste mezi postiženými?

Jak můžete zjistit, zda právě vaše osobní informace byly zveřejněny? Jednou z možností je stránka haveibeenpwned.com, kterou založil bezpečnostní analytik Troy Hunt. Sem můžete zadat svoji e-mailovou adresu a stránka ji porovná s informacemi z více než 10 biliony účtů, které byly v minulosti hackery napadeny či odhaleny.

 

Zdroj: Businessinsider.com, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat