Právě vysíláme

Američan po pokusu o sebevraždu podstoupil transplantaci obličeje – nyní je z něho úplně jiný člověk

30. listopadu 2018 15:10
Američan po pokusu o sebevraždu podstoupil transplantaci obličeje – nyní je z něho úplně jiný člověk

Američan Cameron Underwood v roce 2016 přežil pokus o sebevraždu, ale s hrůzostrašnými následky. Přišel o nos, většinu čelisti a téměř všechny zuby. Doktoři v New Yorku Underwoodovi vzkázali, že mu můžou zachránit život jedině transplantací obličeje. Mladý Američan řešení přijal a po nesmírně náročné operaci je téměř k nepoznání.

Underwood je jeden ze zhruba čtyřiceti pacientů, kteří úspěšně podstoupili podobný zákrok. Na operační sál v nemocnici NYU Langone Health Center vstoupil Američan v lednu letošního roku. Operace trvala celkem 25 hodin a účasnilo se ji přes 100 chirurgů!

Cameron Underwood před operací (vlevo) a po operaci

Operace Camerona Underwooda byla vůbec první transplantační operace v historii, která použila 3D tiskárnu. Doktoři si tuto technologii nesmírně chválili a pokud se nadále bude projevovat tak účinně, jako v případě Underwooda, bude zřejmě velice dobrou pomůckou pro lékaře do budoucna.

Nejšťastnější ze všech byl ale Cameron Underwood. Ten během první tiskové konference po operaci uvedl, že je s výsledky nesmírně spokojený a může konečně žít normální život.

Neskutečný příběh se tak nakonec dočkal šťastného konce.

Zdroj: BBC, Instagram, NYU Langone Health

 

Hrůzná galerie: První plastické operace provedené na vojácích znetvořených první světovou válkou

Články, které by tě mohly zajímat