Právě vysíláme

Americká firma představuje nové nadzvukové letadlo, které přeletí Atlantik za 3 a půl hodin!

16. ledna 2019 12:10
Americká firma představuje nové nadzvukové letadlo, které přeletí Atlantik za 3 a půl hodin!

Americký start-up Boom Supersonic představuje prototyp nového nadzvukového letadla, které se může stát historicky nejrychlejším komerčním letounem všech dob. Prototyp modelu Overture má prostor pro 55 cestujících a bude o 30% tiší, než ikonický Concorde.

Přepíšou se dějiny komerčního letectva?

Firmě Boom Supersonic nesmírně pomohl lichotivý sponzorský dar ve výši 100 milionů amerických dolarů od firmy Emerson Collective, kterou mimochodem Laurene Powell Jobs, bývalá manželka zesnulého zakladatele firmy Apple. Členové firmy Boom Supersonic tak mají dost peněz na to, aby představili prototyp modelu Overture do konce roku. Pokud se jim to podaří, máme se na co těšit – prototyp totiž vypadá naprosto neuvěřitelně!

Podle start-upu sídlící v americkém Denveru bude model Overture schopný dosáhnout dvojnásobné rychlosti zvuku, a tak se cestující budou moci z Londýna do New Yorku dostat za pouhé 3,5 hodin, z jihokorejského Soulu do Los Angeles za 6 hodin, nebo z Paříže do Montréalu za 3 hodiny 45 minut.

Ani zevnitř nevypadá prototyp letadla vůbec špatně! Model Overture zdobí celkem 55 sedadel a každé z nich se nachází u okna. Tomu říkáme luxus!

Možná si říkáte, na kolik by cesta na takovém letounu vyšla. Firma Boom Supersonic uvádí, že by cestující za let v modelu Overture měli zaplatit podobnou cenu, jako za let business třídou na ostatních aerolinkách.

O letouny Overture je nyní velký zájem. Letecká společnosti Virgin si chce pořídit celkem 10 modelů v brzké budoucnosti a japonské aerolinie Japan Airlines také uvažují o velkorysé objednávce.

Dočká se letoun modelu Overture svojí premiéry už letos? Dokáže model zdolat překážky, které porazily ikonický Concord? Napište nám svůj názor do komentářů!

Zdroj: Maxim UK, Boomsupersonic.com, Robb Report, Instagram

Jaká světová města navštívilo v roce 2018 nejvíce turistů?

Články, které by tě mohly zajímat